1 2 3 4 5

Вести13. март – Дан борбе против глаукома

Глауком је хронично обољење ока које је један од водећих узрока губитка вида.

Процењује се да у Србији на десетине хиљада људи болује од ове болести. Најважнији фактор ризика за настанак глаукома је повишен очни притисак. Деловањем повишеног очног притиска на очни живац настаје оштећење влакана живца, испади у видном пољу, а временом , уколико се болест не препозна и не лечи, губитак вида прогредира до слепила. Постоје различите врсте глаукома, у зависности од узрока који доводи до повишеног очног притиска. Постоји ређа форме ове болести која се јавља јако рано у детињству, али већина оболелих су старију пацијенти. Узрок касног јављања лекару је то што болест не даје симптоме у самом почетку, испади у видном пољу настају постепено, па пацијент затражи помоћ тек када дође до значајног губитка вида. Зато је од великог значаја рано откривање ове болести, јер је тада могуће спречити или успорити потпуни губитак вида.

Повишен очни притисак може се открити превентивним офталмолошким прегледом. Ови прегледи нарочито се саветују особама старијим од 40 година и особама код којих постоји породична склоност ка развоју ове болести. Такође, дијабетичарима, особама са повишеним крвним притиском и кратковидишћу, саветује се превентивни преглед ока.

Адекватним лечењем, хирушким или медикаментозним, могуће је је спречити даље пропадање очног живца и спречити трајни губитак вида.

Текст на основу извора уредила др Мирјана Бркић, лекар Опште болнице Панчево
Извори:
1.Офталмологија, уџбеник, Медицинки факултет у Београду
2.www.zdravstvo.vojvodina.gov.rs

датум: 13.3.2022.