1 2 3 4 5

Вести„GARDNERELLA VAGINALIS"

„Gardnerella vaginalis" је мали Грам негативан, непокретан бацил. У нормалним условима налази у материци, као и дебелом цреву, а код њеног прекомерног размножавања (стрес, промена полног партнера, губитак природне флоре) настаје болест - бактеријска вагиноза или амински колпитис. „Gardnerella vaginalis", као водећи узрочник бактеријске вагинозе, највероватније продукцијом сукцината омогућава раст и размножавање других, а најчешће 4 - 6 анаеробних бактеријских врста (Bacteroides spp, Peptococcus spp, Peptostreptococcus spp, Fusobacterium nucleatum, Mobiluncus spp, Veillonela parvula).

Патолошки (медицински) значај
Болест може протицати без симптома или се карактерисати оскудним/обилним, беличастим, ретким исцетком неугодног и карактеристичног мириса (мирис рибе). У неким случајевима се јавља надраженост након полног односа.
Карактеристичан неугодан мирис исцедка долази од амина кадаверина и путресцина који стварају анаеробне бактерије. Популација лактобацила је сасвим потиснута или се ови природни становници материце налазе тек појединачно.

Бактеријска вагиноза се сматра ризичним фактором у настанку спонтаног побачаја као и превременог порођаја, других инфекција током трудноће, као и компликација код оперативних захвата. Честе су удружене инфекције с гонококом, трихомонасом и хламидијом.

„Gardnerella vaginalis" код мушкарца може узроковати баланопоститис, али њена присутност на пенису и у мокраћној цеви мушкарца обично није повезана с клиничким манифестацијама. Симптоми код мушкарца укључују осип, пецкање и свраб пениса.

Микробиолошка дијагностика
Поставља се инспекцијом вагиналног зида, изгледом и мирисом вагиналног секрета, степеном вагиналне чистоће. За микробиолошку дијагностику узимају се два бриса вагиналног секрета или секрета из мушке мокраћне цеви. Један је за препарат (нативни или бојен по Граму), а други се насађује на подлогу за изолацију што пре након узимања узорка. За дијагнозу је значајан клинички аспект леукореје, непријатан мирис, pH изнад 4,5, нестанак или смањење броја Лактобацила, одсуство полиморфонуклеара.

Микроскопски се налазе типичне ћелије - „clue cells" или „Schlüsselzellen" - ћелије вагиналног епитела прекривене мноштвом бактерија које изгледају као да су посуте шећером у праху.

Лечење
Лекови избора су деривати 5 - нитромидазола као што су метронидазол, орнидазол и тинидазол, односно цлиндамyцин. За време лечења се препоручује апстиненција или заштићени полни однос ( кондом). Врло је важно нагласити да се лече оба партнера истовремено.

Извор: стетоскоп.инфо
датум: 21.1.2023.