1 2 3 4 5

Вести31. јануар – Национални дан без дуванског дима

Национални дан без дуванског дима обележава се 31. јануара са циљем да се јавности скрене пажња на штетност цигарета и дуванског дима.

Пушење је водећи узрок обољевања и умирања у свету који се може спречити. Главни је фактор ризика за атеросклерозу, малигни тумор плућа и хроничну опструктивну болест плућа. Никотин изазива изразиту зависност, док пушење оштећује отово сваки орган у људском организму.

Стања која се често повезују са пушењем су коронарна и цереброваскуларна болест, анеуризма абдоминалне аорте, хронична опструктивна болест плућа, малигни тумори дигестивног тракта, остеопороза и смањена плодност. Осим активног конзумирања цигарета и пасивна изложеност дуванском диму повезана је са већим ризиком за малигнитет плућа и атеросклеротску болест крвних судова. Око 16% трудница пуши, ризик је у овом случају повећан за побачај, превремено пуцање плодових овојница, превремено рођење малу телесну тежину на рођењу и мртворођеност.Пасивно пушење и изложеност деце диму утиче на синдром изненадне смрти одојчета, акутне инфекције горњег и доњег дела респираторног тракта, упалу средњег уха,бронхијалну астму са честим погоршањима.

Зависност од никотина настаје као последица брзе стимулације можданог допаминског система никотином. У свим дуванским производима налазе се канцерогени, а директно оштећење дисајних путева настаје деловањем катрана из цигарета.

Престанак пушења делује благотворно на људско здравље.

Највећи број пушача своју прву цигарету запали још у средњој школи тако да би програми едукације требало да се усмере на циљну групу средњошколаца и старијих основаца, а у склопу едукације треба истицати штетност пушења по здравље као и психосоцијалне аспекте пушења,

Од посебног значаја су и помоћне мере и то забрана пушења на јавним местима и радном месту, забрана продаје цигарета малолетним особама, забрана рекламирања цигарета, едукације кроз медије и спортске иницијативе против пушења. За одвикавање од пушења корисни су психолошко саветовалиште и фармакотерапија који су најефикаснихи када се комбинују. Никотинска супституциона терапија у виду фластера и жвака, инхалера побољшавају стопу одвикавања.

Престанак пушења до 40. године живота је повезан са значајним продужавањем животног века. Мерљива корист од престанка пушења по кардиоваскуларни систем почиње већ 24 сата након престанка пушења те је у сталном порасту све док се ризик не смањи на ниво непушача за 5 - 15 година. Особе које након срчаног и можданог удара престану са пушењем смањују ризик од смртности за трећину.

Текст уредила др Тања Богојевић Лазић , ОБ Панчево

Извор: Брзи Клинички водич