1 2 3 4 5

ВестиГостовање Моше Марковића, лекара ОБП одликованим златном медаљом за заслуге, у емисији Шареница РТС

Пандемија нас је још једном уверила да су лекари прави хероји и неки од њих су одликовани за Сретење. Већ 35 година др Моша Марковић ради као инфектолог у Општој болници Панчево и пред сам залазак своје каријере суочио се са највећим изазовом, борбом против епдемије вирусом Ковид-19.

У последњих годину дана др Мошу Марковића ретко када можете срести без скафандера и ван црвене зоне Опште болнице Панчево. Рад на инфективном одељењу је тежак и захтеван, а златна медаља за заслуге, додељена на Дан државности Републике Србије стигла је у праве руке.

"Задовољан сам због својих колега који су се обрадовали више него ја, обрадовао сам се и ја, али видим да су они презадовољни што је неко из Панчева добио овакво признање. Имали смо и епидемије Трихинелозе у ранијем периоду, имали смо H1N1 грип 2011 и 2013 године. Није први пут да се срећемо са овако великим бројем пацијената који захтевају кисеоничну терапију, али оваква масовност и тежина наших болесника није забележена у мојој каријери", каже доктор Моша Марковић, инфектолог Опште болнице Панчево, добитник Златне медаље за Заслуге.

Др Мошу Марковића цене и пацијенти и колеге, због своје професионалности и људскости, а он увек истиче квалитете својих сарадника.
"Др Моша Марковић је свакако пример свим младим лекарима и ја бих лично био сретан да се већина њих угледа на др Мошу кога сви ми знамо као једног неуморног радника, и прегалца. У овој епидемији је као и сви други инфектолози, али он је стварно најстарији ту и ми смо сретни да је он добио то одликовање", рекао је др Слободан Овука директор Опште болнице Панчево.

Ми смо инфектози навикнути на такав рад, не плашимо се, оно што је за дивљење су ове младе колеге које су радиле у Ковид амбулантама, Ковид болницама, колеге интернисти, пулмолози и сви који свакодневно дају допринос.

На Ковид одељењу било је добрих тренутака, када успете неком да спасете живот, али нажалост и трагичних, каже доктор Марковић. Болест је компликована брзо напредује, и може да дође до компликација. Зато је најбоље решење вакцинација, а он чека своју другу дозу.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево
Датум: 3.2.2021.