1 2 3 4 5

ВестиПовећан број пацијената због алергијских реакција

Понекад тело погрешно протумачи опасност и покрене непримерено бурну одбрамбену реакцију. Таква реакција преосетљивости назива се алергија. Најчешћи облик алергије је алергија на полен, која се још назива и поленска кијавица. Обично почиње у марту и може трајати све до краја октобра, а узрокује је полен трава, дрвећа и корова.

„Ова година је била специфичнија јер је било мање падавина, више цветања па је било и више пацијената са алергијским тегобама. То су најчешће полени, учестало цветање. Претходних дана је било мало кише и ових дана је најављују па мислим да ће тегобе са алергијама мало спласнути. Тако да ће ти алергени који се налазе у ваздуху сабити у тло. Па ће то олакшати ситуацију. Занмо јер се јављају локални симптоми, алергије запалење слузнице горњих дисајних путева, запушен нос, свраб у очима, секрет, појачана саливација из носа, отежано гутање, пецкање приликом гутања односно слузнице усне дупље, може се јавити и осип на кожи," каже др Вељко Божић, начелник Одељења за ухо, грло и нос.

На Одељњу за ухо, грло и нос раде се алерго тестови где се утврђује шта је узрочник алергије. Пацијенти који су имали овај проблем већ знају да пре појаве симптома треба да пију лекове, а они који се први пут суочавају важно је да почну са терапијом како не би дошло до компликација.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТB Панчево
датум: 1.6.2022.