1 2 3 4 5

Вести„Занављена опрема у Операционом блоку омогућила нам је да многе операције доведемо на виши ниво", говорила је др Маријана Бандић-Лазаров специјалиста пластичне, естетске и реконструктивне хирургије и начелник Операционог блока Опште болнице Панчево у јутарњем програму РТВ Панчева

„У нашем операционом блоку свакога дана се раде операције из области урологије, опште хирургије, гинекологије, ортопедије и пластичне хирургије. Имамо такође и операционе сале на ОРЛ и Офталмолошком одељењу које су одвојене локацијски од нашег блока. Свакога дана имамо планиране операције и циљ је да на време оперишемо пре него што то постане хитно. Такође имамо и хитне операције како у току редовног радног времена тако и у дежурству. Најчешће из опште хирургије буде то акутни абдомен, стање за које се сматра да се треба што пре решити. То могу бити крварења која се морају брзо збринути. У гинеколошким областима постоје трудноће које се не налазе у материци, врло озбиљна стања. Што се тиче пластичне хирургије, хитне интервенције могу бити повреде тетива шаке, оне нису хитне када причамо о сатима али се требају урадити у првих двадесет и четири часа. Тада су најбољи изгледи за функцију шаке. Ортопедија има често ломове кукова са крварењима што су исто хитне операције“, објашњава др Маријана Бандић-Лазаров специјалиста пластичне, естетске и реконструктивне хирургије и начелник Операционог блока Опште болнице Панчево.

Када се прича о пластичној хирургији доста је опреме обновљено и ради се на томе да се идаље то занавља

„Морам признати да сам са главном сестром Операционог блока резимирала. Неке ствари које су дуго планиране нису стизале на ред. У последње две године од секретеријата покраинског смо добили пар великих апарата који су били значајни да зановимо, што нам је помогло да подигнемо квалитет рада на виши ниво. Добили смо апарат за електрохирургију који значи много и за отворену и лапараскопску хирургију. Ове године можемо да се похвалимо да смо гинеколошку салу обновили. Светло, односно хируршку лампу и требало би до краја године да добијемо и операциони сто. Ми просто морамо да пратимо технику да бисмо могли да омогућимо пацијентима да добију најбољу могућу негу. Ми се свакодневно едукујемо и желимо да пружимо оно што је сада тренурно актуелно“, говори др Маријана Бандић-Лазаров специјалиста пластичне, естетске и реконструктивне хирургије и начелник Операционог блока Опште болнице Панчево

„Естетска хирургија је нешто што је у целом свету доста актуелно. То је нормално, ништа неприхватљиво и морамо да покажемо пацијентима и раздвојимо шта је оно што је за наше здравље добро и неопходно. Самим тим се постављају параметри шта се плаћа од стране нашег осигурања, а шта не. Стално говоримо о Америци и како они тамо немају пуно осигурање. Тамо они имају више фактора, овде код нас је један фактор. Естетска хирургија просто се не може платити. Да имамо више пара и да можемо издвајати много више можда бисмо дошли до тога. Али постоје неке естетске интервенције које се не сматрају само естетским него и функционалним. Ја бих ту нагласила нешто што већином жене могу лако да разумеју то су операције горњих капака, када ти капци падну толико да заклањају вид или га отежавају онда је то функционално. Тада је то нешто што је неопходно. Код нас се то ради на Офталмологији. Исто тако постоје операције за парезу или парализу фацијалног нерва. Некада ти пацијенти не могу да жваћу, спуштен доњи капак, сузе очи. Постоје операције које индикују операцију и не сматрају се естетском. Са друге стране затезање лица, повећање дојки су операције које су апсолутно естетске. Постоји једна област за коју сада ми покушавамо да омогућимо. То је реконструкција дојке која је рађена седамдесетих година у нашој болници“, изјавила је др Маријана Бандић-Лазаров специјалиста пластичне, естетске и реконструктивне хирургије и начелник Операционог блока Опште болнице Панчево.

Сада да се вратимо на једну озбиљнију и животну тему. Када причамо о младежима и меланому људи замишљају да се неки младеж променио и направио тај меланом један од најмалигнијих тумора.

„Постоји назив младеж, белег, у Босни га зову бен, значи нека браон, пигментна промена на кожи. Постоји веровање да нешто са чим смо се родили не треба дирати, не треба прегледати и не треба оперисати. Са друге стране имамо меланом, карционм коже о коме се толико прича,а он је изузетно малигни карцином. Он на неки начин већини људи личи на младеж због те браон боје. Разлика између меланома и младежа је на специјалисти. Не можемо ми то тако лако пацијентима дочарати. Ја бих волела да их убедим да младеже треба прегледати да бисмо направли разлику. Сви лекари који имају довољну едукацију да препознају разлику између пигментног младежа и једног меланома морају то прегледати. Не прелазе младежи често у меланом, меланоми су углавном потпуно нови карциноми попут карционма на дебелом цреву, дојци, тако се могу наћи и на кожи. Морамо једноставно сваку браон промену сматрати да је неопходна да се прегледа од специјалисте, и битно еј да ви повремено погледате и уверите се да није дошло до промене“, саветује др Маријана Бандић-Лазаров специјалиста пластичне, естетске и реконструктивне хирургије и начелник Операционог блока Опште болнице Панчево.

Комплетан видео прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево
датум: 23.11.2023.