1 2 3 4 5

ВестиПрва недеља августа – Светска недеља дојења

Светска недеља дојења је глобална кампања која се обележава у око 170 земаља. Обухвата различите активности. Основни циљ је подизање друштвене свести о значају и предностима дојења. Кроз подршку дојењу, остварује се и унапређење и заштита здравља мајке и детета.

Иако су се кроз историју медицине и општа народна веровања чин дојења и мајчино млеко сматрали драгоценим, прва значајнија званична светска активност у циљу промоције дојења остварена је 1990. године. Тада је потписана Декларација Innocenti, којом се подржава, штити и промовише дојење. Две године потом основана је Светска алијанса за подршку дојењу (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) чија је улога промоција разних тема у вези са дојењем: здравствени систем, жене и посао, образовање, људска права, подршака околине, итд.

Управо ова алијанса иницирала је кампању светске недеље дојења како би се сваке године пажња усмерила на различите теме од значаја за дојење. Главни циљ је нагласити све предности дојења, особито његову улогу у побољшању здравља и повећању стопе преживљавања и мајки и беба.

У нашој земљи, носиоци активности у циљу спровођења ове кампање су Министарство здравља, Институт за јавно здравље „ др Милан Јовановић Батут“, али и многи други. Од 2006. год. удружење „Родитељ“ сваке године организује манифестацију усмерену на очување свести о значају дојења, али и као подршку мајкама и трудницама. У склопу овог удружења постоји и Вршњачко саветовалиште за дојење. У њему су ангажоване, поред стручних саветника, „вршњачке саветнице“ које су заправо мајке које су дојиле/ доје своју децу и које су додатно прошле кроз стручну обуку. На тај начин се тема дојења из најподеснијег угла приближава будућим мамама и помаже онима које то већ јесу, а којима је потребно помоћи.

Драге маме, ако дојите бебу, похвалите себе, одајте себи признање за труд, ви сте својој беби пружиле најбоље.

Текст на основу извора уредила др Миломирка Димитријевић, Одељење за пријем и збрињавање ургентних стања

Литература:

https://krugzdravlja.rs/svetska-nedelja-dojenja/

https://www.zdravlje.org.rs/index.php/aktuelne-vesti/1004-svetska-nedelja-dojenja-2021