1 2 3 4 5

ВестиДојење и KОВИД 19

Вирус КОВИД 19 до данас није нађен у млеку ниједне мајке са суспектним или потврђеним KОВИД-ом 19. Из тог разлога, чини се да није вероватно да се КОВИД 19 преноси преко млека мајке са потврђеним или суспектним КОВИД-ом 19.

Истраживачи настављају да анализирају млеко мајки са потврђеним и суспектним КОВИД-ом 19. У свим друштвено-економским срединама, дојење повећава могућност преживљавања, те доживотно унапређује здравље и развој новорођенчади и одијчади. Дојење унапређује и здравље мајке.

Преношење КОВИД-а 19 мајчиним млеком и дојењем није забележено. Не постоји разлог да се дојење избегава или прекида. Непосредан и сталан контакт „кожа на кожу”, укључујући ношење на трбуху („кенгур“) побољшава регулацију телесне температуре код новорођенчета и још неколико других физиолошких исхода, а доводи се у везу смањењем морталитета новорођенчади. Када се новорођенче налази у близини мајке, и дојење почиње раније, што такође смањује морталитет новорођенчади. Бројне предности контакта „кожа на кожу” и дојења значајно превазилазе потенцијалне ризике од преношења и обољевања повезаних са КОВИД-ом 19.

Док доји, мајка треба да се придржава одређених хигијенских мера, између осталог и да носи медицинску маску, ако је доступна, да би се смањила могућност ширење капљица са кОВИД-ом 19 на дете. Ако је мајка са суспектним или потврђеним КОВИД-ом 19, пре храњења треба да опере дојке сапуном и топлом водом благо их трљајући најмање 20 секунди.

Препорука да одрасли и старија дјеца одржавају физичко растојање има за циљ смањење контакта са асимптоматичним особама које имају КОВИД 19 и евентуално преношење вируса. Дете хранити адаптираним млеком уколико мајка није у могућности да доји због напредовања болести, до опоравка.

Текст на основу извора уредила Сања Станисављевић, Струковна медицинска сестра гинеколошко-акушерско одељење, Опште болнице Панчево

Извор: www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-on-covid-19-and-breastfeeding