1 2 3 4 5

ВестиШта је дизурија (болно и отежано мокрење)?

Дизурија није болест, или стање већ симптом који се описује као појава отежаног, или болног и непријатног мокрења (уринирање). Често се дизурија описује и као осећај печења приликом мокрења.

Вома је велики број болести и стања који могу да доведу до појаве дизурије, а најчешће се описују уринарне инфекције, као и инфекције гениталних органа. Такође, дизурија може да се јави и код бенигног увећања простате, структуре уретре, тумора генитоуринарног тракта, код појаве песка и камена у бубрегу. Честа је појава дизурије код оштећења уретре након катетеризације, код употребе одређених сапуна, купки, или лосиона. Код жена у постменопаузи, дизурија се јавља нешто чешће него код репродуктивно способних жена. Не би требало заборавити и да одређена малигна стања могу да доведу до појаве дизурије, али ова појава, на сву срећу није тако честа.

Статистички подаци показују да се дизурија јавља веома често, односно отприлике сваки двадесети пацијент у установама примарне здравствене заштите, мада ови подаци варирају од земље до земље. Дизурија је симптом који најчешће погађа припаднике старија популације, мада се може јавити у било ком животном добу.

Како се манифестује дизурија?
- дизурија се најчешће описује као отежано и болно мокрење
- веома често пацијенти наводе осећај пецкања, бола и дуготрајног гребања приликом мокрења
- када се бол појављује током процеса мокрења, процес који доводи до појаве дизурије се највероватније налази на уретри (завршни део мокраћне цеви)
- када се дизурија јавља на крају мокрења, тада се процес највероватније налази у мокраћној бешици

Како се поставља дијагноза дизурије?
Анамнеза са клиничком сликом и детаљним прегледом помаже приликом постављања дијагнозе у основи дизурије.

Лабораторијске анализе (анализа урина и уринокултуре) се рутински спроводе приликом претрага на уринарне инфекције.

Допунске анализе се спроводе само у случају њихове потребе (ултразвучни преглед трбуха, цистоскопија, уретррографија).

Како се лечи дизурија?
Потребно је лечење основне болести.

Извор: симптоми.рс
датум 30.3.2022.