1 2 3 4 5

ВестиДИСМЕНОРЕЈА

Менструације код већине жена не ремете свакодневне животне активности. Ипак један број жена доживљава велики степен нелагодности током менструације. Може се рећи да је барем половина жена имало некада болне менструације.

Менструације праћене јаким боловима, главобољом, мучнином, поремећајем општег стања, зову се дисменорејом. Болови су локализовани у доњем делу стомака, почињу са почетком менструације и трају током читаве њене дужине или у само једном њеном интервалу. Дисменореја није болест у правом смислу те речи, то је синдрома бола.

Дисменореја се може поделити на примарну и секундарну. Примарна дисменореја означава болну менструацију, која настаје код оних жена који од самог свог почетка ментруалних циклуса имају болове. Примарна дисменореја се јавља у млађем узрасту. Она увек прати овулаторне циклусе. Тада се пацијенткиња жали на јаке, грчевите болове, који почињу неколико сати пре менструације или са њеним почетком. Трају од 24-48часова, спонтано се повлаче. Гинеколошким прегледом, налаз на материци, јајницима и јајоводима је уредан. Ултразвучним прегледом региструје се такође уредан налаз. Код примарне дисменореје се не могу потврдити никакве патолошке промене на гинеколошким органима.

Секундарна дисменореја се јавља у каснијем животном периоду, након перода безболних или умерено болних менструација.Посматрано са клиничког аспекта секундарне дисменореје могу бити спазмодичне и конгестивне. Спазмодичне дисменореје се одликују јаким и грчевитим боловима у доњем делу стомака, пружају се дуж унутрашње стране бутине.Разлози код ових врста дисменореја могу бити, миоми, полипи, спирала...Конгестивне дисменореје се карактеришу константнијим и дужим болом. Јављају се код ендометриозе и аденомиозе и других инфламаторних обољења гениталних органа.

Дијагноза се поред гинеколошког прегледа, лабораторијских анализа, допуњује хистерсалпингографијом, хистероскопијом, колпоскопијом…

Терапија дисменореје је конзервативна или хируршка. Конзервативна терапија је углавном медикаметозна, то је углавном хормонска терапија, акупунктура, нестероидни антиинфламаторни лекови се незаобилазни.

Хируршко лечење је резервисано за пацијенткиње са секундарном аменорејом.Овај вид лечења се огледа у томе да се врши екцизија огњишта ендометриозе, дилатација цервикалног канала…

Текст уредио др Емир Шефити, ГАО

Извор: Гинекологија и акушерство др Младеновић