1 2 3 4 5

ВестиДИЈАБЕТЕСНО СТОПАЛО

Дијабетесно стопало је једна од бројних компликација шећерне болести и представља оштећење коже, меких ткива и коштано-зглобног система стопала. Карактерише се симптомима у виду улцерација, односно рана коже уз оток стопала, црвенило коже стопала, као и осећај трњења, печења или жарења.

Ко је у ризику да оболи од дијабетесног стопала?
Особе са незадовољавајућом регулацијом шећерне болести имају значајно већи ризик за настанак дијабетесног стопала. Наиме, дуготрајно повишени ниво шећера у крви доводи до развоја оштећења нерава и крвних судова. Оштећење нерава се назива дијабетесна неуропатија и доводи до слабијег или потпуног губитка осећаја за бол, температуру или додир у екстремитетима, што повећава могућност њихове повреде, која најчешће настаје неопажено и од стране самог пацијента. Такође, оштећење крвних судова, односно периферна васкуларна болест, значајно редукује проток крви и доток кисеоника у екстремитете, због чега је и зарастање рана код особа са дијабетесом знатно отежано. Дијабетес такође смањује способност тела за борбу против инфекција, што може значајно да компликује ток и исход лечења дијабетесног стопала.

Коме пацијент треба да се обрати ако има дијабетесно стопало и како изгледа дијагностика?
Дијагноза дијабетесног стопала захтева мултидисциплинарни приступ и прегледе од стране ендокринолога, неуролога, васкуларног хирурга и ортопеда. Дијагноза се поставља на основу анамнестичких података (дужина трајања дијабетеса, процена регулације дијабетеса, присуство карактеристичних симптома), физикалног прегледа (ране, црвенило и оток стопала), а потом и визуализационе дијагностике потенцијалних оштећења коштано-зглобних структура стопала.

Да ли је дијабетесно стопало излечиво? Како се приступа лечењу?
Лечење дијабетесног стопала је често компликован и дуготрајан процес, који обухвата низ терапијских мера и поступака. Најпре се врши процена опсежности и тежине обољења. Уколико постоји инфекција она се лечи одговарајућом антибиотском терапијом уз свакодневну тоалету ране, која мора бити сува и чиста, а пацијенту се саветује мировање како би она што пре зарасла.

Дијабетесно стопало јесте излечиво, али се често и након санације поново јавља због присуства већ наведених компликација дијабетеса.

Које су препоруке за особу која има дијабетесно стопало?
Савети за негу стопала:
Преглед стопала вршити свакодневно. Уколико је присутна ограничена покретљивост, користити огледалце или затражити помоћ чланова породице. У случају било какве, па и најмање промене на стопалима, потребно је обратити се свом лекару. Неопходна је редовна тоалета стопала. Свакодневна тоалета стопала у млакој (не врућој) води уз коришћење благих сапуна у трајању од пар минута. Након тога је потребно детаљно осушити кожу (нарочито између прстију), на крају намазати хидрантну крему. Крему утрљати лаганим покретима масаже, чиме се додатно подстиче и побољшава циркулација. На овај начин кожа се одржава еластичном и спречава се њено пуцање. Редовно и на адекватан начин сећи нокте како би се избегло урастање ноктију и последично појава инфекције.
Носити искључиво адекватне чарапе (по могућству беле, памучне) и удобну и мекану обућу која прати линију стопала. Сваки пут пре обувања обуће проверити да ли у обући има страних предмета, који могу довести до повреде.

Како може да се превенира ово обољење?
Постизање добре гликемијске контроле и нега стопала су кључни фактори који доприносе превенцији дијабетесног стопала. Поред тога и редукција других фактора ризика (нпр. конзумација цигарета, корекција нивоа липида, артеријског притиска) значајно доприноси превенцији, али и бољем исходу лечења дијабетесног стопала.

Извор: стетоскоп.инфо
датум: 24.7.2022.