1 2 3 4 5

ВестиДијабетес и болести ока

Многе особе с дијабетесом имају проблеме с видом. Сметње вида чешће се јављају код дугогодишњих дијабетичара и код оних пацијената код којих је регулација шећера у крви неодговарајућа.
Управо из тог разлога, веома је важно да особе са дијабетесом не занемарују настале проблеме са видом и да редовно одлазе на прегледе код офталмолога.
Најчешће промене код дијабетеса јављају се на крвним судовима мрежњаче ока и на очном сочиву.
Дијабетична ретинопатија је најчешћи поремећај вида који се развија код дијабетичара. Настаје када због повећаних концентрација глукозе у крви дође до оштећења малих крвних судова у мрежњачи ока (ретини). Болест је прогресивна и пролази кроз неколико стадијума

Непролиферативна дијабетична ретинопатија је најранији стадијум болести када крвни судови постају пропустљивији, па крв излази у околно ткиво - видљива су ситна, тачкаста крварења. У овој фази болести, особе не морају имати сметње вида. Ако их имају, оне су последица макуларног едема (макула је тачка у централном делу мрежњаче одговорна за оштар вид). Макуларни едем је оток у подручју макуле који настаје због цурења течности и крви из крвних судова тога подручја. Сметње вида у овом стадијуму болести одликују се у смањењу оштрине вида, или искривљењу слике. Могућа је поремећена перцепција боја.

Пролиферативна дијабетична ретинопатија је узнапредовали стадијум болести јавља се због смањеног допремања кисеоника у мрежњачу. Као последица таквог стања, крвни судови почињу абнормално да расту, како би се задовољила потреба за кисеоником. Овакви, нови крвни судови, лошијег су квалитета и лако пуцају. Може доћи до крварења у стакласто тело ока (бистра желатинозна маса која испуњава очну јабучицу ) што резултује замагљеним видом и бљескањем пред очима.

Како болест напредује, све је изражајније абнормално умножавање крвних судова и стварање ожиљака који се пружају до мрежњаче и повлаче је, а то може бити узрок аблације ретине (одлубљивање мрежнице) са значајним, наглим слабљењем вида.

Секундарни глауком (повећање очног притиска) компликација је која се, као и аблација, јавља у шпследњем стадијуму дијабетичне ретинопатије. Овде новонастали судови узрокују отежано отицање очне водице и повећање притиска. То води у атрофију очног живца и потпуном губитку вида.
Примећено је да се код дијабетичара лакше и чешће развијају и промене на очном сочиву у смислу катаракте, или очне мрене.

Који су симптоми и знаци дијабетесних промена на оку?
На самом почетку, болест може бити без јасних симптома, али са њеном прогресијом јављају се и знаци већег, или мањег степена оштећења вида.
Већ је раније споменуто да су сметње чешће код пацијената с нерегулисаном шећерном болешћу и код оних код којих дијабетес дуже траје.

Симптоми који се најчешће срећу су:
- замагљен и нејасан вид
- искривљена слика
- превелика осетљивост на јаку светлост
- лоша перцепција боја
- појава "лебдећих" тачкица пред очима
-слепило

Како се поставља дијагноза дијабетесних промена на оку?
Анамнеза постојања дијабетеса је од суштинске важности, а објејктивни офталмолошки преглед обухвата испитивање оштрине вида (стандардна и најједноствнија метода), преглед очног дна (офталмоскопија је метод којим се гледа задњи зид очне јабучице), првенствено мрежњача и тонометрија (мерење очног притиска).

Испитивања којима се прати напредовање болести и доноси одлука о лечењу су флуоресцеинска ангиографија (ФАГ) – снимају се крвни судови успомоћ посебне боје, оптичка кохерентна томографија (ОЦТ) – метод ласерског слојевитог снимања и ултразвучно снимање ока

Како се лече дијабетесне промене на оку?
Најважније од свега је редовно праћење нивоа шећера у крви и одржавање у референтним вредностима.
Осим редовних прегледа код ендокринолога саветују се и прегледи код офталмолога, барем једном годишње.
Два главна циља лечења су спречавање напредовања болести и смањивање насталих компликација болести.

Напредовање болести може се успорити спречавањем даљег абнормалног раста крвних судова панретиналном фотокоагулацијом (ПРП) – метод којим ласером уништавају абнормални крвни судови.

Лечење компликација ообухвата витректомија – хируршки поступак код већ насталог крварења у стакласто тело којим се одстрањује крв, стакласто тело и ожиљно ткиво које се хвата за мрежњачу и лечење аблације ретине

Извор: симптоми.рс
Датум: 24.5.2022.