1 2 3 4 5

ВестиЖИВЕТИ СА ДИЈАБЕТЕСОМ

Дијабетес се данас убраја међу најчешћа обољења са преваленцом у сталном порасту.То је хронична болест од које обољевају особе свих животних доби,независно од пола. Дијабетес дуго не испољава своје симптоме,а пре њихове појаве, најчешће само рутинском контролом нивоа шећера у крви,откривамо болест. Имамо ране симптоме, узнапредовале и симптоме који подстичу да се потражи стручна помоћ.

Процес који након дијагностиковања дијабетеса почиње је дуг,неизвестан и тежак.Живот са дијабетесом представља свакодневни изазов и емотивно је често тежак.Уз помоћ породице,пријатеља,медицинског тима и окружења може се држати под контролом. Прво је потребно прихватити нови начин живота. -Учити и истраживати. Придржавати се дијете-распореда узимања оброка ,водити рачуна о избору и количини намирница. Правилна исхрана је основ лечења и спроводи се доживотно.Исхрана дијабетичара је разноврсна и садржи све врсте намирница (као у здравих људи).Из исхране се једино изостављају шећер и слаткиши (бомбоне,колачи,мед,кекс...),а ограничава се употреба хлеба и производа од белог брашна и предност се даје производима од интегралног брашна. Неопходно је планирати оброке,тако да се енергетски дневни унос хране распореди на 3 главна оброка и 2-3 ужине.Оброке треба узимати увек у исто време.Уврстити у исхрану све групе намирница,укључујући :поврће,воће,млечне производе,месо и месне производе,скроб (интегралне житарице-хлеб и тестенине,кромпир).

Намирнице које се користе у исхрани дијабетичара се употребљавају на следеће начине:свеже,куване,динстане,роштиљ и печено у рерни. Пржена и похована храна није дозвољена дијабетичарима,а њу би требало да избегавају и здраве особе. Редовно вежбати-постепено почети.Направити недељни план вежбања ,уз проверу гликемије пре и после вежбања.Ускладити дозу инсулина ,дневни унос хране и интезитет физичке активности.Инсулин убризгати у део тела који је најмање активан током вежбања. Узимати прописану терапију-узимати је на време,не прескакати,научити да се коригује доза током физичке активности и током акутних болести.(Посебно се односи на пацијенте који су на инсулинској терапији).

Водити дневник активности и самоконтроле .Препорука је мерити шећер апаратом за самоконтролу током целог дана,а не само ујутру.Уписивати сваку измерену гликемију у дневник и доносити га при свакој посети лекару.Пратити гликемије наште (јутарње)и после оброка,дискутовати резултате са члановима медицинског тима.Редовна самоконтрола гликемија повећава шансу да се достигну циљеви гликорегулације .Доношењем дневника на контроле,лекар има увид како су усклађене гликемије,физичка активност ,оброци и адекватност терапије. Учити о својој болести.Са медицинским тимом (лекар,медицинска сестра-техничар и нутрициониста )поставити циљне вредности гликемије наште и после оброка,као и вредност гликохемоглобина (HbA1C).

Научити препознати симптоме акутних компликација:

–хипогликемије мање од 3,9 ммол/л

-хипергликемије веће од 13,3 ммол/л

Правилно одреаговати и помоћи себи.Увек имати код себе нешто што ће другим људима указати да имате дијабетес,да би могли реаговати и пружити помоћ у оваквим стањима. Кључ терапије и доброг вођења шећерне болести леже у њеној контроли. Ово обољењe одликује прогресивно оштећење на малим и великим крвним судовима,што доводи до бројних компликација као што су инфаркт миокарда,инфаркт мозга,бубрежне инсуфицијенције ,оштећење ока,оштећење нерава-губи се осећај у стопалима што доводи до настанка раница које тешко зарастају,напредују и тако настале промене у виду дијабетесног стопала најчешће завршавају ампутацијом.

Променом начина живота,потпуно упознавање дијабетеса ,усвајање свих корака до циља,може се зауставити или значајно успорити развој компликација . Зато је важно да вредности гликемија буду добро регулисане. Дијабетес је под контролом када је гликемија наште 7,а 2 ч после оброка 7-9 и вредност гликохемоглобина испод 7%.

Имајте на уму да је сваки човек прича за себе.

Текст на осову извора уредиле Драгана Петковић мед.сестра и др Сања Дробац дијететичар-нутрициониста, дијабетолошка амбуланта ОБ Панчево

Извор:

www.dijabeta.net

www.novonordisc.net.rs