1 2 3 4 5

Вести12. мај – Дан сестринства

Међународни дан медицинских сестара обележава се 12.маја сваке године, сем што га прослављамо, подсећамо се и колико је улога медицинске сестре важна у правилном и квалитетном спровођењу здравствене неге и заштите у здравственој установи у којој радимо, посебно на одсеку на којем смо. Сложеност овог позива је препознала Флоренс Најтингејл, британска медицинска сестра, зачетница модерног сестринства, те је и 12.мај, датум њеног рођења, проглашен Међународним даном сестринства.

Веома је важна усмереност на пацијента, са нагласком на важност постигнутог, а не учињеног. Уважити пацијента као субјекта, пружајући потребну помоћ и подршку. Бројност и сложеност проблема које медицинске сестре и техничари решавају, поставља пред њих веома високе захтеве. Комуникација са пацијентом је такође веома сложен процес, представља стручну компетенцију, те захтева и континуиране стручне едукације, који омогућавају да се прате савремени токови медицинске праксе и самим тим се унапређује рад са пацијентом.

Сестринство је по својој природи засновано на сарадњи, сестре и друго медицинско особље морају ефикасно да комуницирају у циљу пружања адекватног третмана и спречавања настанка грешки. Морају пажљиво да слушају и пријављују информације исправно и тачно.

Неретко наилазимо, као струка, на непријатне ситуације и често смо изложени и ризику, али етика и професионализам у раду као и добра комуникација, могу да спрече и нежељене догађаје, којих, као и у свакој професији има. Не треба да заборавимо због чега смо изабрали баш овај позив и треба да бројимо само успехе и прослављамо их заједно баш сваког 12.маја.

Поштоване и уважене колегинице и колеге,срећан нам Дан медицинских сестара и техничара!

Марија Вукотић Крунић, медицинска сестра-техничар, Пулмолошка служба, ОБ Панчево