1 2 3 4 5

Вести13. март – Светски дан борбе против глаукома

Глауком је облик оптичке неуропатије, односно скуп болести оптичког живца која доводи до оштећења очног нерва и ретине. Последица тога је оштећење у видном пољу и на крају потпуни губитак вида и слепило.

Глауком као болест настаје када има превише течности у оку, тј. када је повишен очни притисак. Нормалне вредности интраокуларног притиска су од 10 до 21 ммХг и варирају у току дана. Нормално се у оку ствара очна водица коју продукују наставци цилијарног тела, па из задње прелази у предњу очну комору и у пределу коморног угла каналима прелази у венски крвоток. У оку је присутан механизам који се састоји у одржавању равнотеже између продукције (стварања) и елиминације (отицања) очне водице. Нпр уколико је стварање веће, утолико је и отицање очне водице веће. Уколико је равнотежа поремећена, било да је отицање очне водице отежано или је продукција повећана, тада настаје глауком.

Ризична група

-Особе преко 60 година

-Кратковиде особе

-Особе оболеле од шећерне болести

-Позитивна породична анамнеза (рођаци оболели од глаукома)

Етилогија (узроци настанка)

-Поремећај циркулације унутар видног живца

-Наслеђивање са антиципацијом (ранија појава код следеће генерације)

-Рефракционе аномалије

-Хиперметропија - чешћи је глауком затвореног угла

-Миопија - чешћи је глауком отвореног угла

-Метаболички поремећај (дијабетес)

-Повреде ока

Типови глаукома

Примарни

Глауком отвореног угла (simplex glaukom)

Глауком затвореног угла (angularni glaukom)

Секундарни глауком (као последица запаљења, катаракте, тумора, шећерне болести)

Глауком без притиска - видни живац пропада, очни притисак је нормалан, а узрок је ослабљена циркулација унутар видног живца.

Симтоми глаукома

Код глаукома отвореног угла пораст интраокуларног притиска је постепен. Нема субјективних симптома, нити болова, предњи сегмент је нормалан а пацијент се јавља лекару због слабљења вида. Често се открива случајно на рутинском прегледу код офталмолога. Глауком затвореног угла је акутна форма. Драматичан је почетак а праћен је:

-Осећајем притиска у очима и главобоље изнад очију и обрва. Праћен је понекад и сузењем очију и осећајем нелагодности у очима.

-Ноћни одбљесак (или светлеће честице), ефекат дугиних боја и замагљен вид око светлих тачкица.

-Промене у видном пољу - смањење периферног вида пацијента који узрокује тунелски вид и прекида углове видног поља у оба ока.

-Црвенило ока и проширена зеница .

Дијагностика глаукома

Интраокуларни притисак са дневним мерењем више пута у различито доба дана.

Преглед видног живца са широком зеницом (боја, облик и положај крвних судова на папили).

ОCT (оптичка кохерентна томографија)- метода којом се нешкодљивим ласерским зрацима анализира видни живац или нервна влакна око видног живца, као и жута мрља-макула.

KVP (компјутеризовано видно поље)- обично се ради 2 пута годишње. При овом прегледу пацијент уочава светлосне тачке у пољу. Испади се нотирају као скотоми.

Гониоскопски преглед коморног угла - ради се Голдмановим стаклом које се поставља на претходно анестезирано око. Гледају се елементи коморног угла.

Лечење глаукома

Медикаментозна терапија капима-обично се почиње са једним леком, терапија се мења док се не постигне циљни интраокуларни притисак.Интервенција ласером- СЛТ код глаукома отвореног угла и Ласерска иритотомија код глаукома затвореног угла и код секундарног глаукома. Хируршка интервенција- индикована је када ни лекови ни ласер не могу да смање интраокуларни притисак. Трабекулектомија- прави се алтернативни отвор за истицање течности из ока (филтрационо јастуче). Импланти- уграђују се посебне цевчице које одводе вишак течности из ока.

Глауком је хронична, спора, прогресивна болест. Претставља економски и социјални проблем друштва. Ако се открије и лечи на време неће угрозити вид и квалитет живота оболеле особе и неће довести до најтеже компликације- губитка вида и слепила. У склопу превенције глаукома, познатијег као тихи крадљивац вида, сваке године у марту се обележава Светска недеља борбе против глаукома. Редовно се контролишите код офталмолога.

Текст на основу извора припремила др Кристина Крстић, клинички лекар Интерног одељења Опште болнице у Панчеву.

Извори: Oftalmologija, udžbenik za studente medicine, profesor dr Slobodan Golubović, profesor dr Miloš Jovanović