1 2 3 4 5

Вести„BURKHOLDERIA PSEUDOMALLEI"

„Burkholderia pseudomallei" („Malleomyces pseudomallei", „Actinobacillus pseudomallei") је штапићаста, Грам негативна, покретна бактерија, присутна на тлу и у водама у тропским пределима. Ова бактерија је интересантна, јер се сматра потенцијалним биолошким оружјем у биолошком тероризму.

Пут преношења
Резервоари су домаће животиње (козе, коњи, свиње, овце), дивљи глодари, мајмуни. Човек се инфицира инхалацијом капљица или директним контактом са контаминираном водом, храном или тлом. Постоје и случајеви преношења сексуалним путем.

Патолошки (медицински) значај
Мелиоидоза је обољење које узрокује грам негативна бактерија „Burkholderia pseudomallei", најчешће се јавља у тропским подручјима. Инкубациони период није тачно дефинисан и може трајати од 2 дана па и до неколико година.

Акутна локализована инфекција: карактерише се нодулима (чворићима) који се стварају на местима уласка узрочника кроз претходно оштећену кожу. Ове промене може пратити повишена телесна темпеартура, генерализовани бол у мишићима, може се брзо ширити путем крви по целом организму.
Плућна инфекција: почиње са високом температуром, главобољом, анорексијом и слабошћу мишића. Чест је бол у грудима и кашаљ. Клиничка слика може личити на бројна плућна обољења од бронхитиса до тешке пнеумоније.
Генерализована инфекција: јавља се код болесника са ослабљеним имунитетом (ХИВ, болести бубрега, дијабетес и сл.) карактерише се респираторним дистресом, тешким главобољама, грозницом, проливом, гнојним променама на кожи, слабошћу мишића, дезорјентацијом и често резултира сепсом.
Хронична инфекција: углавном захвата зглобове, лимфне чворове, кожу, мозак, јетру, плућа, кости и слезину.

Микробиолошка дијагностика
Бактериолошко - серолошка дијагноза се поставља прегледом материјала узетог од пацијента: крви, урина, спутума, кожних лезија. Затим се врши испитивање микроскопских, културелних, физиолошко - биохемијских и антигенских особина.

Лечење
Ординирају се антибиотици, најчешће цефалоспорини 3. генерације, пеницилин, хлорамфеникол или триметоприм - сулфаметоксазол.

Извор: стетоскоп.инфо
датум: 5.2.2024.