1 2 3 4 5

Вести„BORRELIA RECURRENTIS"

Сигурно сте чули да самостално вађење крпеља није препоручљиво и да је одлазак код доктора обавезан. Ово је тако зато што постоје крпељи који су заражени, а да то једноставно не може бити уочљиво на самом крпељу или при уједу, обзиром да се не разликује од уједа незараженог крпеља. Бактерија као што је „Borrelia recurrentis" је изазивач повратне грознице, коју узрокује баш крпељ.

Када ова бактерија доспе у организам човека активира се имунски систем и долази до продукције антитела. Антитела не могу да убију све бактерије, па болест може да се понови и више пута. Отуда и назив „повратна грозница“.

Како се заразимо и ко је преносилац?

„Borrelia recurrentis" је изазивач епидемијског типа повратне грознице, а преноси је бела ваш. Борелије се налазе у хемолимфи (телесна течност која циркулише кроз судове и међуткивне просторе) инфициране ваши. Инфекција настаје када се, због свраба при уједу ваши, чешањем и трљањем згњечи ваш, и на тај начин се унесе у кожу. Први симптоми се појављају после недељу дана, а то су малаксалост, главобоља, болови у мишићима и високом температуром до 40°Ц.

Бактерија доспева у крв, а може се наћи и у слезини, јетри... Ово стање пацијента траје око 3-7 дана, после чега наступа афебрилно стање, где се симптоми изнова јављају, али блажег тока. Овај циклус болести може се поновити и до пет пута.
Узрочничи ендемског типа повратне грознице су меки крпељи, који при уједу уносе борелију. Резервоар заразе су глодари и крпељи. Симптоми су слични као и код епидемијског типа.
Дијагноза, превенција и лечење

Дијагноза се поставља прегледом препарата из крви узете у фебрилном периоду. У периоду када пацијент има високу температуру у крви се налази велики број „Borrelia recurrentis".

За превенцију епидемијског типа повратне грознице најважнија је депедикулација, односно уништавање ваши, као и хигијена која мора бити на високом нивоу. За превенцију ендемског типа су битни дератизација и дезинсекција, као и употреба заштитне одеће при одласку у природу.
Веома важно је прегледати тело након боравка у природи, а у случају уједа крпеља отићи код лекара да ради одстрањивања крпеља.

За лечење ове бактерије користе се тетрациклини, еритромицин и пеницилини.

Извор: стетоскоп.инфо
датум: 25.12.2023.