1 2 3 4 5

ВестиБОЛЕСТ ПОЉУПЦА - МОНОНУКЛЕОЗА

Други назив за мононуклеозу је болест пољупца зато што се преноси директним контактом са пљувачком заражене особе. Болест заљубљених, моноцитна ангина, жлездана грозница, инфективна лимфоцитоза: сви ови необични називи указују на исту болест, толико распрострањену да смо је у детињству готово сви имали, а да то и не знамо.

Мононуклеоза првенствено погађа младе, између 15 и 25 година иако се може јавити и код осталих људи. Први знаци су обично банални, као нпр. слабост, главобоља, те пораст температуре. Касније се јавља повећање лимфних чворова, јетре и слезене. Она не захтева никакав посебан третман у лечењу, осим строгог мировања месец дана од тренутка када се болест дијагностикује. За то време саветује се појачана исхрана и узимање доста течности, а што се тиче конкретне терапије избор баш и није велики.

Лечење је симптоматско
Лечење је симптоматско. Витамин А, витамина Е су неизбежни учесници Ваше свакодневне исхране. У упорним случајевима у терапији се користе кортизони. Обавезно је мировање и, наравно, избегавање пољупца. Слезини је, истина, потребно још шест месеци да се врати у нормалан облик, због чега је забрањена било какава физичка активност.

Дијагноза се поставља на темељу крвне слике која је обежена дискретном леукоцитозом са појавом у циркулацији специфичних ћелија уобичајено дефинисаних као "атипични лимфоцити" или "ћелије инфективне мононуклеозе".

Извор: стетоскоп.инфо
датум: 6.3.2024.