1 2 3 4 5

ВестиПсихологија бола

Бол је сложени доживљај у којем своју улогу имају и неурофизиолошке и емоционалне (психолошке) компоненте. Бол је субјективан доживљај који најчешће има физиолошко порекло, али може бити изазван и чисто психолошким факторима.

Када људи своју бол описују као пробадајућу, жарећу, пулсирајућу или тупу говоре у терминима неурофизиолошке компоненте бола. Када је описују као неподношљиву, застрашујућу или исцрпљујућу, говоре у терминима емоционалне компоненте бола.

Функција бола

Бол је углавном користан и поуздан сигнал оштећења и схваћен је као такав (и од стручњака и од лаика). Праг бола је онај интензитет подражаја који тек почиње изазивати осећај бола. То је у ствари субјективни доживљај када се почне осећати бол и код већине људи је готово једнак. Ипак нека истраживања су показала да особе које више воле да раде ујутру (људи „шеве”) имају виши праг бола од особа које су најактивније ноћу (људи „сове”).

Толеранција на бол односи се на степен подношења бола. Постоје велике индивидуалне разлике у толеранцији бола, тј. у интензитету бола који је за неког појединца подношљив. Неки људи могу дуго трпети болове велике јачине без видних знакова болног понашања (плача, грчења лица, јаукања и др.), док други и код минималних болних подраживања реагују врло осетљиво, испољавају све облике болног понашања, хитно траже помоћ и лек. Те разлике у толеранцији на бол могу бити узроковане биолошким разликама међу људима (количином ендогених опијата нпр. ефедрина који мозак лучи), као и социјалним, културолошким и психолошким разликама.

Толеранција бола

Истраживања су показала:

-Да жене имају већу толеранцију на бол од мушкараца

-Да риђокосе особе имају већу толеранцију на бол

-Да псовање потпомаже толеранцију бола (али само код особа које не псују често)

-Да жене које имају плаве и зелене очи у већој мери толеришу порођајне болове

Порођајна бол је једина бол у животу која нам неће наудити.

Због страха од боли и не припремања како се носити с порођајном боли стварамо физички отпор у мишићима. И када се бојимо те боли, тешко можемо опустити својe тeло и пустити да та бол прође. Уместо тога, страхом и грчењем повећавамо ту бол, али и успоравамо природан прогрес порођаја.

Начини ублажавања боли

Порођајна бол може се ублажити медикаментима или природним путем уз помоћ разних техника: могућност да анестезиолог примени епидуралну анестезију, предавања за труднице, посетa болници у којој планирате да се породите. Тком трудноће бабице ће вас научити како да контролишете дисање, како да се крећете, мењате положаје и како да се опустите током трудноће, порођаја и након порођаја.

Текст на основу извора уредила струковна медицинска сестра,Сања Станисављевић, гинеколошко-акушерско одељење, Опште болнице Панчево

Извори: ,,Здравствена психологија''- Душица Бергер 1997. ; ,,Увод у психологију са здравственом психологијом''- Тамара Дзамоња Игњатовaц 2018.