1 2 3 4 5

ВестиЕфикасан третман бола у грлу

Већина акутних инфекција горњег респираторног тракта које су најчешће изазване вирусом инфлуенце или аденовирусима почињу као инфекције ждрела и тонзила. У одређеном броју случајева на акутну вирусну инфекцију надовезује се бактеријска инфекција најчешће изазвана: Streptococcus ß haemolyticus gr. A, Streptococcus pyogenes, Streptococcus pneumoniae, Staphilococcus aureus и Moraxella catarrhalis.

Најчешће је поред запаљења палатиналних тонзила присутна и инфламација сва три спрата ждрела.
. У раном стадијуму болести присутна је хиперемија тонзила, а даљим напредовањем болести може доћи до десквамације епитела и таложења фибрина на тонзилама, па чак и до некрозе тонзиларног ткива.

Дијагноза се поставља на основу анамнезе, орофарингоскопије и бактериолошког налаза и лабароторијских прегледа. Болест се обично развија за неколико сати, а клиничка слика зависи од вирулентности узрочника, индивидуалне имунолошке отпорности организма и узраста пацијента.
Симптоми су: бол у грлу, отежано гутање, повишена температура, бол у уву, лимфаденопатија на врату, fetor ex ore и тризмус. Бол у грлу и отежано гутање су доминантни симтоми на које се пацијенти жале. Приликом избора терапије лекари увек имају у виду ове симтоме.

Антибиотску терапију по Сафордовом водичу за антимикробну терапију из 2013 године треба започети амоксицилином 50-90мг/кг/дан. Код пацијената алергичних на пеницилине терапију треба започети макролидима. Терапија амоксицилином требало би да траје десет дана.
Рационална употреба антибиотика не подразумева не коришћење или не преписивање антибиотка, већ правилан избор антибиотика и његово правилно дозирање за одређену болест према светским водичима, имајући у виду најчешће проузроковаче инфекција. Важан је и одговарајући временски период коришћења антибиотика за одређену болест.

Проф. др Јовица Миловановић, Клиника за оториноларингологију, Клинички Центар Србије, Београд

Извор: simptomi.rs