1 2 3 4 5

ВестиБИПОЛАРНИ ПОРЕМЕЋАЈ

Биполарни поремаћај се карактерише променама расположења, од дубоке депресије до екстремне еуфорије. Оне се понекад брзо смјењују, а понекад поједина фаза траје данима. Известан број особа с овим поремећајем осећа само депресију, са тек повременом тзв. маничном фазом.

Узрок настанка
Нико није сасвим сигуран шта то проузрокује биполарни поремећај или маничну депресију. Има снажних показатеља да, зато што се биполарни поремећај јавља и провлачи кроз генерације породица, има генетску основу. Мозак људи са биполарним поремећајем је изгледа осетљивији на емоционални или физички стрес и има сметње у преношењу нервних импулса који нормално враћају мир и спокој. Кроз осетљиву игру неуро-хемијских супстанци у мозгу, ми регулишемо своје расположење,спавање и апетит.Недостатак сна, раскидање важних веза и односа, промене у устаљеном начину живота (чак и позитивне, као на пример полазак на факултет) или претерана стимулација, могу да проузрокују хемијски дисбаланс који онда иницира маничну епизоду.

Клиничка слика
Свако ко болује од биполарног поремећаја доживљава га на сопствен и јединствен начин Биполарни поремећај је потенцијално озбиљна, онеспособљавајућа болест. Симптоми могу да буду јако изражени и могу значајно да утичу на социјално и професионално функционисање појединца Код сваке особе број и правило појављивања епизода су различити и јединствени. Код неких људи изражено је правило појављивања зависно од годишњег доба, код неких је број маничних епизода већи од броја депресивних, а код некога епизода се понавља сваких пар година.

Манична фаза-рана фаза (хипоманија) обично почиње појачаним осећајем задовољства, самопоуздања, друштвености, креативности и енергије. У овој фази људи са биполарним поремећајем су врло продуктивни на послу, креативни, социјално привлачни и забавни за друштво. Због задовољства које пружа ова фаза болести многи не желе да потраже лекарску помоћ.

На жалост, ова фаза брзо може да ескалира у разбукталу манију. Током следеће фазе људи претежно постају еуфорични, увек превише енергични и негирају да нешто са њима није у реду. Лоше расуђују, импулсивно се понашају, постају бесни, раздражљиви и свадљиви ако им се неко супротстави. Други, који их познају, видеће да њихово понашање не одговара њиховом карактеру. Особа врло мало или уопште не спава, а и поред тога има огромну енергију и снагу, говори толико брзо да други не могу да испрате њено размишљање, мисли се толико брзо смењују да то отежава концентрацију и памћење идеја, лако им се омета концентрација скакањем мисли са једне идеје на другу,претерано су покретни, што је уочљиво и људима око њих, Нестрпљиво деловање без размишљања о последицама - као на пример - трошење новца преко својих могућности, неадекватне и индискретне сексуалне активности, повлачење будаластих корака у послу.У својој најтежој форми код маније се може појавити и губљење смисла за реалност са психотичним симптомима као што су слушање или виђење ствари које у реалности не постоје (халуцинације) или јављање фиксираних неоснованих веровања да је особа Месија или да је обдарена надљудским моћима (сумануте идеје).

Депресивна фаза-манична фаза обично резултира потпуним физичким и емоционалним колапсом у облику болне депресије која обично следи. У фази депресије, знаци и симптоми трају више од две недеље, већим делом времена и смањују могућност нормалног функционисања. Они укључују: упорно осећање туге, узнемирености, кривице и безнађа губитак интереса за активности које су раније доносиле задовољство; сметње у спавању са исцепканим сном или претераним спавањем,промене у апетиту, губитак тежине или гојење,хронични умор и незаинтересованост;проблеми с памћењем, концентрацијом и организовањем мисли;бројне физичке сметње и болови у телу без неког видљивог разлога, мисли о безвредности и самоубиству које се понављају.

Дијагноза
Пажљиво се испитује историјат болести, разговара се са особом како би се идентификовали знаци, симптоми и правило њихових понављања, и тако се долази до дијагнозе. Често се и породица укључује да би се тачно схватило шта је по среди и шта се дешава.

Лечење
Основ за сваки третман биполарног поремећаја је коришћење лекова (стабилизатори расположења (психостабилизатори), антидепресиви, антипсихотици, анксиолитици ) како би се повратило и стабилизовало нормално расположење и функционисање. Додатно, психотерапија, едукација пацијената и породице и повезивање са људима са сличним проблемима такође могу допринети лечењу.

Извор: стетоскоп.инфо
датум: 17.11.2023.