1 2 3 4 5

Вести5. мај – Међународни дан бабица

Светски дан бабица се обележава сваке године 5. маја како би се истакла важност улоге медицинских стручњака из ове области. Гинеколошко-акушерске сестре су кључни чланови тима у пружању неге женама током трудноће, порођаја и постпорођајног периода, као и у дијагностици и лечењу гинеколошких обољења.

Њихов посао обухвата широк спектар активности, укључујући преглед и праћење трудница, асистирање при порођају, пружање савета о нези новорођенчади, едукацију жена о репродуктивном здрављу и контрацепцији, као и подршку женама које се суочавају са различитим гинеколошким проблемима.

Осим тога, гинеколошко-акушерске сестре су често први контакт жене са здравственим системом, те имају кључну улогу у пружању емоционалне подршке и охрабривању жена да брину о свом репродуктивном здрављу.

Светски дан гинеколошко-акушерских сестара је прилика да се истакне њихов значај и допринос унапређењу репродуктивног здравља жена широм света, те да се подигне свест о важности улагања у образовање, обуку и професионални развој.

Kроз школицу коју одржавамо сваког четвртка у 12.30 часова, окупили смо труднице како бисмо их едуковали о важности очувања здравља током трудноће, порођаја и постпорођајног периода као и након тога.

Наш циљ је да свака жена стекне знања и вештине потребне за очување и унапређење свог репродуктивног здравља, те да се охрабре да редовно посећују гинеколога и користе доступне превентивне мере.

Извор: Сања Станисављевић, Струковна медицинска сестра, главна сестра ГАО ОБ Панчево