1 2 3 4 5

ВестиАстеатотични дерматитис

Астеатотични дерматитис је често кожно обољење које се јавља као последица веома суве коже, па се назива и суви екцем. Познат је и под називом „кракел екцем“ због свог испуцалог изгледа који подсећа на сложене плочице. Најчешће се јавља на потколеницама, али се може јавити и на другим местима укључујући горње екстремитете и глутеусе.

Шта изазива астеатотични дерматитис?

Астеатотични дерматитис настаје углавном због губитка воде из површинског слоја епидерма. То се дешава због смањене заштитне функције коже због генетске предиспозиције или под утицајем фактора из животне средине. На кожу негативно утичу ниска влажност и сув ваздух, тако да се најчешће дешава зими када се борави у превише загрејаним просторијама. Такође прекомерно купање и то врућом водом и јаким средствима негативно утиче на кожу.

Ко добија астеатотични дерматитис?

Астетотични дерматитис се може јавити код било кога ко има суву кожу. Најчешће погађа старије особе код којих је кожа са годинама све сувља. Јавља се и као компликација код других кожних обољења, на пример код урођених и стечених облика Ихтиозе. Може се јавити код смањене функције штитне жлезде, јер је у таквим стањима кожа сувља. Такође и код неухрањености и озбиљног губитка телесне тежине где је унос цинка и масних киселина смањен. Неки лекови као што су ретиноиди, ацитретин, диуретици и инхибитори протеин киназе могу изазвати астеатотични дерматитис.

Које су клиничке карактеристике астеатотичног дерматитиса?

Астетотични дерматитис често има карактеристичан изглед попут испуцалог асфалта. Површина коже изгледа као плочице које су одвојене једна од друге црвеним тракама које формирају мрежу. Могу се видети и трагови чешања у виду огреботина, јер оваква кожа често и јако сврби. Може почети само на једном месту, а да се потом прошири. Код озбиљнијих стања праћених сврабом особа се стално чеша, на тај начин оштећује кожу и ствара се улазно место за инфекцију. Тада настаје секундарна бактеријска инфекција која може довести до компликација са ширењем црвенила, отицањем екстермитета и појавом пликова.

Како се астеатотични дерматитис дијагностикује?

Астеатотични дерматитис се обично дијагностикује само на основу изгледа коже и нису потребне додатне анализе. Овакав изгледа коже са још неким симптомима може да укаже на постојање неког другог проблема. На пример овако сува кожа уз проређену косу, повећање телесне тежине, летаргију и успореност треба да побуди сумњу да се провере хормони штитне жлезде који могу бити снижени.

Како се лечи астеатотични дерматитис?

Астеатотични дерматитис обично брзо реагује на терапију. Код тежег степена сувоће коже дерматолог ће у зависности од степена оштећења преписати кортикостероидни препарат одређене јачине по адекватној шеми коришћења. Они су овде неопходни да би брзо санирали оштећење да не би дошло до компликација. Уз то је неопходна и адекватна нега емолијенсима који ће замастити кожу, али и обезбедити јој потребну влажности. Негу коже је потребно наставити и после примене кортикостероида да не би дошло до поновне појаве дерматитиса. Такође је потребно избегавати све оно што је довело до исушивања коже, проредити купање, не користити врућу воду и агресивне препарате за купање. Често се за купање користе сапуни и то такозвани дечији за које се мисли да су најбољи, јер су предвиђени за децу. Међутим кожи која је сува или склона исушивању, нарочито код старијих људи не прија овакав препарат и још више је исушује. На тржишту има пуно препарата на уљаној бази која су погодна за свакодневно коришћење, пре свега у зимском периоду када је потребна и додатна нега.

Текст на основу извора уредила др Тијана Брадић Бркић, специјализант дерматовенеролошког одсека Опште болнице Панчево

Извор: www.dermnetnz.org