1 2 3 4 5

ВестиАпсцес капака

Апсцес капака је ограничена гнојна колекција локализована у горњем или доњем очном капку. Апсцес може настати као пратећа појава повреде (чупање обрва код жена), уједа инсекта, ширења инфекције из параназалних синуса и метастатски.

У клиничкој слици доминира запаљењски оток капка, праћен интензивним болом, црвенилом коже, немогућношћу отварања ока и флуктуацијом садржаја приликом палпације капка. Током времена може доћи до перфорације апсцеса и пражњења садржаја али ово није тако честа појава.

Апсцес капка је акутно стање у офталмологији које треба схватити и третирати озбиљно, нарочито када је локализован у близини унутрашњег угла отвора капака. Тада може доћи до ширења инфекције преко в.ангуларис у синус цаверносус и његове пратеће тромбозе, што може бити трагично за болесника. Исто тако, може доћи и до флегмоне орбите са свим њеним последицама.

У терапији апсцеса капка препоручују се суви топли облози и системска примена антибиотика, али то обично не решава проблем. Права и делотворна терапија је хируршка и она подразумева инцизију и дренажу апсцеса. Инцизију апсцеса треба вршити паралелно са слободном ивицом капка како се не би пресекла влакна m. orbicularisa oculi.

Еризипел је ретка акутна инфекција коже најчешће изазвана пиогеним стрептококом Streptococcus pyogenes. Може се јавити на месту минималне пoвреде коже капка или, се са коже лица проширити на очне капке.

Основна карактеристика клиничке слике ове инфекције је јасно ограничен еритем чврсте конзистенције који може лагано да се шири. Примарна локализација инфекције на капцима може имати неповољан клинички ток и у крајњем исходу довести до скврчавања захваћеног капка. Терапија се спроводи применом феноксиметилпеницилина пер ос.

Извор: симптоми.рс
датум: 8.8.2022.