1 2 3 4 5

ВестиШта је анкилоглосија?

Анкилоглосија је урођена аномалија језика у којој је френулум (ресица испод језика која спаја језик са подом усне дупље) кратак, или нееластичан, при чему је смањена покретљивост језика, што може утичати на отежано храњење одојчади и деце и успорен раст и развој, поремећену хигијену усне дупље, поремећен говор и отежану социјализацију код деце са психичким променама.

Анкилоглосија може варирати у степену, од благе, у којој постоји танка веза између језика и пода усне дупље, све до тешке, у којој постоји потпуна повезаност језика и пода усне дупље чиме се онемогућава да језик налегне на предње непце што у великој мери отежава дојење и успорава раст и развој детета. На задњем делу језика, због немогућности избацивања језика из усне дупље, ствара се грба, а доња вилица може да буде избачена (протрузија) напред.

Код одојчета постоји немогућност адекватног подоја, јер језик не належе на доњи део брадавице чиме се не ствара вакум и сисање се прекида обично после пар напора.Таква деца слабије напредују, раздражљива су и често плачу. Код мајке је повећана могућност настанка маститиса услед задржавања млека, долази до ранијег прекида лактације и дојења што није добро за бебу, и постоје рагаде брадавица због притиска детета на брадавице и њиховог трљања.

Код старијег детета, отежан говор се манифестује отежаним изговором зубних и предњенепчаних сугласника (т, д, з, с, ц, в, ј, р л, љ,м, м, њ). Веома често, ова деца лоше изговарају поједине речи (вимунада, уместо лимунада) што проузрокује задиркивања од стране вршњака и стид код ове деце.Такође, постоји немогућност адекватног одржавања оралне хигијене услед немогућности подизања језика и задржавања остатака хране испод њега што може довести до појаве непријатног задаха и пропадања зуба, немогућности љубљења, лизања сладоледа, и проблема са социјализацијом (често ова деца бивају задиркивана од стране вршањака).

Дијагноза анкилоглосије се поставља обично само на основу објективног прегледа детета при чему се запажа кратка и дебела ресица испод језика.Често и саме мајке приликом првих подоја детета примећују да оно слабије сиса, умара се, има проблема са отварањем вилице, а мајчине брадавице су у рагадама и повећана је могућност маститиса (запаљење ткива дојке).У постављању дијагнозе учествује педијатар, а касније у лечењу учествују оториноларинголог (специјалиста за ухо, грло и нос), али и психолог, због честих психолошких проблема приликом социјализације.

Једина терапија анкилоглосије подразумева френулотомију, односно френулопластику (хируршко засецање ресице испод језика) чиме се језик знатно мобилише и знатно се олакшава храњење деце, а некада се исправљају и говорне мане код старије деце. Ова метода се ради у амбулантним условимаса евентуалним додавањем локалног анестетика и прилично је безопасна са малим бројем комликација (крварење, бол и инфекција). Са овом процедуром не треба журити, већ се препоручује праћење раста и развоја бебе у првих шест месеци. Код тешких анкилоглосија, френулотомија се врши у првим данима живота.

Извор података: https://simptomi.rs/bolesti/12-pedijatrija-decje-i-urodjene-bolesti/233-ankiloglosija-ancyloglossia-kratak-frenulum-skracenje-resice-jezika-otezano-sisanje-anomalija-govor-dojenje-oralna-higijena-simptomi-medicina-zdravlje-lekar-trudnoca-bolesti-ishrana-dijeta-dijagnoza-uzrok-posledica-lecenje-terapija-beograd-srbija