1 2 3 4 5

ВестиАНАТОМИЈА ОКА

Наше очи су врло софистицирани оптички органи који сакупљају светлост и фокусирају је на задњи део ока, омогућавајући нам да видимо. Рожњача је предњи, провидни део ока, који омогућава светлости да уђе у око.

Текстом о анатомији ока, најављујемо серију текстова о сенилној дегенерацији макуле (СДМ). Овим желимо да укажемо на важност редовних прегледа старије популације код офталмолога и значај правовременог лечења. Светлост погађа обојени део ока, који се назива ирис. Отвор у средини ириса назива се зеница. Ирис контролише количину светлости која улази у око променом величине зенице. Како светлост пролази кроз зеницу, она пролази кроз сочиво. Попут сочива фотоапарата, и очно сочиво фокусира светло на задњи део ока или мрежњачу (ретину). Мрежњача претвара светлосне сигнале у електричне, који се шаљу кроз оптички нерв у мозак, који сигнале претвара у слике.
Средиште мрежњаче је макула (жута мрља) која заузима мање од 10% читаве мрежњаче. У центру макуле налази се најосетљивији део мрежњаче - фовеа.
Светлост је усмерена на макулу. Тамо милиони ћелија претварају светлост у нервне сигнале који поручују мозгу шта се види. То се назива централни вид. За нормални централни вид потребна вам је здрава макула. Макула је направљена од осетљивих на светлост (фоторецептори), званих штапиц́и и чепићи. Ове ћелије, посебно чепићи, неопходне су за централни вид. Чепићи и штапићи се снабдевају крвљу из крвних судова који се налазе у слоју који се зове хороидеа.

Најдубљи слој мрежњаче је слој ткива који се назива ретинални пигментни епител (РПЕ). Кроз њега хранљиве материје путују од хороидее до мрежњаче, а отпадни производи који се уклањају из мрежњаче, путују до хороидее кроз РПЕ. Очуван централни вид нам омогућава да читамо, пишемо, возимо и обављамо друге активности које захтевају фин, оштар, директни вид.
Ово познавање основа анатомије ока је битно да би се разумело како дегенерација макуле (жуте мрље) захвата око.

Извор: стетоскоп.инфо Референце:
1. Др. мед. Д. Пајић: Анатомија ока (2007.)
2. Eye Anatomy: Parts of the Eye and How We See - American Academy of Ophthalmology (aao.org))