1 2 3 4 5

ВестиАЛКОХОЛНИ ХЕПАТИТИС

Алкохолни хепатитис је токсично запаљењско обољење јетре које се може испољити у акутном и хроничном клиничком облику.

Клиничка слика
Акутни алкохолни хепатитис може протицати са диспептичним тегобама, мучнином, повраћањем на гладно у јутарњим часовима, осећајем болова под десним ребарним луком, појавом субиктеруса.

Палпаторно се налази увећана и болна јетра, карактеристичан налаз за алкохолне хепатитисе. Акутни алкохолни хепатитис може попримити и драматични ток, са тешком клиничком сликом, повраћањем, проливима, дехидратацијом, абдоминалним боловима, температуром, појавом асцитеса (течност у трбушној шупљини), крварења и енцефалопатије.

Симптоми и знаци хроничног алкохолног хепатитиса су: анорексија, умор, интермитентне температуре, болови под десним ребарним луком, ређе, појава повраћања и пролива. Палпаторно се налази увећана јетра, болна и нешто чвршће конзистенције.

Дијагноза
Поставља се на основу анамнезе, клиничке слике, објективног прегледа, лабораторијских анализа, ултразвука, биопсије и хистолошког прегледа.

Лечење
Први услов за лечење су апсолутна забрана алкохола и трајна апстиненција. Исхрана треба да буде индивидуално прилагођена, са довољно беланчевина. У хепатопротективној терапији се користе есенцијални фосфолипиди, силимарин, витамини Б групе и антиоксиданси. У тешким облицима акутног алкохолног хепатитиса ординирају се инфузије гликозе, раствора електролита, аминокиселина, смрзнуте плазме, криопреципитата.

Извор: стетоскоп.инфо
датум: 30.3.2023.