1 2 3 4 5

ВестиАлергије на сунце

Са првим излагањем сунцу на нашој кожи често се појављују алергијске реакције. Црвенило, свраб, осип, мехурићи или болни чворићи на кожи врло су непријатни, а јављају се неколико минута до неколико дана од првог излагања коже сунцу.
Једна од шест особа у просеку алергијом реагује на нагло и претерано излагање сунцу. Подаци показују како осип и свраб чешће осете жене, а алергија на сунце најчешће се јавља у касним тинејџерским и раним 20-им годинама. Алергијски осип имунолошка је реакција на ћелијске промене које изазива сунчево зрачење.

Током летњих месеци честе су алергијске реакције на сунце, нарочито на нежној дечијој кожи. Сунце, морска вода, хлор из базена, ветар узрокују јаку дехидрираност коже, што захтева посебну негу, односно примену средстава намењених интензивној нези, а у зависности од типа коже. Промене, које могу да настану, крећу се од потпуно безазлених до оних које захтевају озбиљније лечење. Могу бити у виду локализованог осипа на отвореним регијама коже и дисеминоване (распрострањене) са израженим променама: црвенило, мехурови, свраб, љуштење коже.
Хронична кожна алергијска обољења, која су честа у дечијем узрасту, током лета могу бити у доброј ремисији и није потребна терапија. Али, у неким случајевима може доћи и до иритације, па је потребно пре одласка на летовање саветовање са лекаром, у смислу адекватне превенције оваквих стања. Уз то, редовно спроводити заштиту од сунца и хидрирање коже.

Најбољи рецепт за спречавање фотодерматоза (алерије на сунце) је постепено излагање сунцу и наношење фотопротективних крема пола сата пре излагања, са понављањем мазања. У случају изражених реакција максимално избегавати боравак на сунцу.

1. Полиморфне светлостне ерупције (PLE)
- Oво је најчешћи вид алергије на сунце и готово две трећине људи са алергијом на сунце има заправо (PLE). Јавља се најчешће у пролеће када се кожа која је месецима била прекривена изложи сунцу. Погађа углавном младе жене и људе слетле пути. Симптоми се разликују у зависности од врсте (PLE), али укључују црвенило, плихове, осип углавном на грудима, леђима и унутрашњој страни руку. Иако није сигурно шта је узрок, постепено и умерено излагање сунцу свакако ће бити од помоћи. Терапија је код агресивнијих симптома углавном кортикостероидним кремама или антихистаминицима.

2. Prurigo nodularis
- Углавном на дисталним деловима екстремитета настају тврди, црвенољубичасти или црвеносмеђи нодулуси величине 1-2 цм у промеру. Површина промена може бити верукоидна, појачано орожала. Околна кожа је обично хиперпигментована. Промене прати јак осећај свраба, а услед чешања и гребања настају екскоријације и крусте. Општих симптома нема.

3. Urticario solaris
- Етиопатогенеза је нејасна. Спектар зрачења које може да узрокује ову фотодерматозу је веома широк (од рентгенских до инфрацрвених зрака). Претпоставља се да се под утицајем споменутог зрачења у кожи ослобађају антигени који узрокују алергијску реакцију раног типа.

4. Фотоалергијска ерупција (фотореакција)
- Ово су одложене упалне реакције које настају комбинацијом сунчевих зрака и одређених хемикалија које се наносе на кожу (креме, шминка, парфеми, боје и сл.). Ове реакције се манифестују као нодуле које сврбе на местима која су изложена светлости.

Ако алергија потраје без побољшања, а јави се и повећана бол, отицање, црвенило или топлина око захваћеног подручја те посебно ако су повећани лимфни чворови испод пазуха, на врату или препонама, обавезно посетите лекара. Иста та препорука је и ако вас тресe грозница којa je последица упале коже.

Текст на основу извора уредио Милан Кивић, медицински техничар, Општа болница Панчево

Извори:
stetoskop.info
telegraf.rs
dzns.rs