1 2 3 4 5

ВестиШта је акутни апендицитис (упала апендикса)?

„Apendix vermiformis" (црвуљак) представља формацију лимфоидног ткива црволиког изгледа која се у највећем броју случајева налази на споју дебелог и танког црева. Често се назива и трбушни крајник, јер по својој грађи у великој мери подсећа на крајнике.

Апендицитис представља запаљенски процес који почиње на унтрашњем слоју ове формације, а може се проширити на све слојеве, или ван црвуљка. Апендицитис представља веома чест узрок акутног абдомена и код постојања овог стања мора се начинити брза дијагностика и лечење, јер нелечени апендицитис може веома да се искомпликује и да проузрокује перфорацију са изливањем цревног садржаја у трбушну дупљу, сепсу, па и смртни исход.

Узроци настанка акутног запаљења апендикса су различити, а најчешће се спомиње опструкција (зачепљење) лумена црвуљка феколитом (стврднута фекална материја) и појава запаљенског процеса код старијих особа и хиперплазија лимфоидног ткива са опструкцијом лумена код млађих особа. Ређи узрочници апендицитиса могу да буду малигне неоплазме, инфестације и ингестија страних тела.

Статистички подаци показују да је апендицитис често ургентно стање у хирургији са јављањем на сваких 10 000 људи на годишњем нивоу. Апендицитис се ређе јавља код популација које уносе веће количине влакана у исхрани. Нешто чешће се акутни апендицитис јавља код особа мушког пола, него код особа женског пола.

Како се манифестује акутни апендицитис?
Пошто се црвуљак може налазити на различитим местима у трбуху, а не само на споју дебелог и танког црева, постоје разлике у клиничким манифестацијама.

Симптоми и знаци апендицитиса могу да буду
- губитак апетита, мучнина, гађење и повраћање
- бол се јавља прво у пределу око пупка (периумбиликално), а након пар сати се премешта у доњи десни део трбуха
- пацијенти обично леже са савијеним богама у куковима и коленима, јер је тада бол мањи
- бол у доњем десном делу трбуха се појачава на притисак
- може се јавити повишена телесна температура
- може се јавити опстипација (затвор), али и пролив (дијареја)
- у случају перфорација са изливањем цревног садржаја, може наступити краткотрајно побољшање, а касније наступају дифузни болови у трбуху са појавом шокног стања (бледило, малаксалост, несвестица, убрзан рад срца, убрзано и отежано дисање)

Како се поставља дијагноза акутног апендицитиса?
Анамнеза са клиничком сликом и детаљним објективним прегледом у великој мери помаже да се постави дијагноза апендицитиса, али се мора узети у обзир да симптоми и знаци болести могу да буду разнолики и веома неспецифични.

Лабораторијске анализе показују повећање броја белих крвних ћелија на рачун неутрофила (леукоцитоза са неутрофилијом), повећање седиментације еритроцита, повећање ЦРП-а (Ц реактивни протеин). Долази у обзир и палета тестова која обухвата јетрине трансаминазе, билирубин, алкалну фосфатазу, липазу и амилазу, анализу урина са уринокултуром, анализу нивоа „BHCG" (бета хорионски гонадотропин који је повећан у трудноћи), мерење 5 хидроскииндолацетатне киселине у урину.

Пожељно је начинити ултразвучни преглед трбуха, скенер (компјутеризована томографија) трбуха, као и употреба радиоактивно обележених неутрофила и макрофага са сцинтиграфским снимањем.

Употреба нуклеарне магнетне резонанце је нарочито ефикасна код сумње на апендицитис код трудница.

Како се лечи акутни апендицитис?
Хируршко лечење акутног апендицитиса (апендектомија) представља једини начин адекватног лечења.

Апендектомија (хируршко уклањање апендикса) може се начинити класичним, или лапароскопским путем.

Приликом постављања дијагнозе, у току и након оперативног лечења, обавезна је употреба антибиотика.

Прогноза леченог апендицитиса је обично добра и са малим бројем компликација.

Извор: симптоми.рс
датум: 20.4.2022.