1 2 3 4 5

ВестиШта је адренална (Адисонова) криза?

Не би требало мешати адреналну кризу са Адисоновом болешћу. Код Адисонове болести постоје симптоми које се развијају месецима и годинама, а код адреналне кризе, симптоми и знаци се развијају веома нагло и могу бити животно угрожавајући.

Како кора надбубрежне жлезде производи три хормона, кортизол, алдостерон и андрогене, у адреналној кризи нема лучења (или постоји, али у малој мери) ових хормона.

Кортизол делује на метаболизам шећера, протеина, укупни метаболизам, апетит.. Алдостерон делује на бубрег у метаболизму елекотролита и када постоји његова неадекватна секреција, долази до поремећеја нивоа електролита у организму. Када постоји смањено лучење ових хормона из било ког разлога (аутоимуна болест, инфилтрација, инфекција, крварење, хематолошке болести, дејсто појединих лекова), током периода стреса, акутних болести, шокних стања и операција, може доћи до развоја адреналне кризе.

Не постоје тачни статистички подаци који показују број пацијената код којих се развије адренална криза. Ово стање захвата пођеднако особе оба пола.

Како се манифестује адренална криза?
- адренална криза се манифестује знацима шока (пад притиска, убрзавање пулса, губитак свести, бледило са орошеним лицем, конфузија и страх) који не реагује на надокнаду течности и електролита
- често постоји висока телесна температуса са грозницом
- може се јавити мучнина, повраћање и болови у трбуху
- количина излучене мокраће се смањује
- јављају се поткожна крварења
- може се јавити делиријум

Како се поставља дијагноза адреналне кризе?
Анамнеза са клиничком сликом и објективним прегледом може да помогне да се посумња на ово стање.
Лабораторијски налази показују хипонатријемију (снижен ниво натријума у крви), хиперкалијемију (повишен ниво калијума у крви), метаболичку ацидозу и хипогликемију (снижен ниво шећера у крви). Може постојати анемија, лимфоцитоза и еозинофилија у крвној слици.
Мере се нивои кортизола у крви и уколико су снижени, то је довољен критеријум за постављање дијагнозе. Најчешће се не врше тестови са инфузијама АЦТХ (адренокртикотропни хормон).
Може се начинити рендгенски снимак грудног коша ради увтрђивања постојања туберкулозе, или других запаљења, али и скенер (компјутеризована томографија) трбуха ради утрвђивања промена на надбубрежним жлездама.

Како се лечи адренална криза?
Ординирање глукокортикоида је од суштинске важности (дексаметазон је лек избора).
Обавезна је и надокнада елекотролита, глукозе и течности.
Како би се избегло поновно јављање адреналне кризе, неопходно је да се ординирају нешто веће дозе гликокортикоида у ситуацијама стреса, пре операција и приликом акутних болести.
Обавезно је лечење основне болести која изазива инсуфицијенцију коре надбубрежне жлезде.

Извори: simptomi.rs