1 2 3 4 5

Вести„ACINETOBACTER"

„Acinetobacter" је Грам негативан, полиморфан, стриктни аероб, распрострањен у природи као сапрофит или представља део физиолошке флоре човека (кожа, дисајни путеви и генитални тракт). То су кратки здепасти, а понекад и округласти бацили. Често имају капсулу. Каталаза су позитивни а оксидаза негативни. Често је присутан у болничкој средини (лавабои, катетери, ваздух и др).

Патолошки (медицински) значај
„Acinetobacter" је опортуниста, не изазива инфекције у здравих особа, већ код пада имунитета могу изазвати разне облике инфекције. Код особа са слабим имунитетом изазивају пнеумонију, сепсу, и др. „Acinetobacter" не улази кроз епител тек тако, већ улазак мора бити узрокован неком траумом или болешћу. Могу инфицирати ране и урогенитални тракт. Могу изазвати коњуктивитис, менингитис и др.

Микробиолошка дијагностика
Ова бактерија се лако изолује из крви, спутума, бронхијалног испирка, гноја, урина као и дренова катетера.

Лечење
Ово је јако резистентан сој. Резистентан је и на дезинфицијенсе и антибиотике. Разлог је стварање беталактамаза и аминогликозидаза, а њиховој резистентности доприноси и слаба пропустљивост ћелијског зида. Отпорни су на амплицин, цефалоспорине и хлорамфеникол. Амикацин даје најбоље резултате.

Извор: стетоскоп.инфо
датум: 5.2.2024.