1 2 3 4 5

ВестиЗначај породице за појединца и друштво

Породица би требало да представља стабилну социјалну заједницу у оквиру које, међу њеним члановима, влада поштовање, међусобно уважавање, подела одговорности, поверење и љубав.

Светски дан породице представља дан када се посебна пажња посвећује значају ове јединице друштва као једне од најважнијих творевина цивилизације. Овај дан се обележава још од давне 1994. године, када га је Генерална скупштина Уједињених нација уврстила у календар важних датума.

Као основна ћелија друштва, породица треба да буде оснажена са сваког аспекта јер је здрава породица један од главних услова за стварање здравог појединца али и здравог друштва.

У нашој земљи, готово 70% становништа чине породице са децом, што се преводи на близу 1.5 милиона. Самохрани родитељи заузимају велики део породичног становништва, са око 300 000 самохраних мајки и близу 80 000 самохраних очева. Нажалост, институција породице у Србији стоји на климавим ногама. Сваки четврти брак у нашој земљи се окончава разводом док у ванбрачној заједници живи готово 250 000 наших суграђана и суграђанки. Много парова се не одлучује на потомство услед велике финансијске нестабилности и неизвесности, а растући проблем у српским породицама јесте и насиље над женама. У нашој земљи у просеку око 30 жена годишње изгуби живот у породичном насиљу, а око 1000 деце годишње буде измештено из својих билошких породица у хранитељске.

Много рада и коренитих промена је потребно да се стање у нашој земљи поправи. Из тог разлога, 15.маја сваке године треба подсећати на ове поражавајуће статистике и апеловати на јавност да се предузму потребни кораци у њиховом решавању.

Тeкст преузела и адаптирала др Јелена Минић, Општа болница Панчево-Интерна онкологија са сајта https://aqualab.rs/medjunarodni-dan-porodice/