1 2 3 4 5

ВестиЗА ЖИВОТ БЕЗ ПСОРИЈАЗЕ

Дерматовенеролошка секција Српског лекарског друштва спроводи пројекат „За живот без псоријазе“са циљем да се унапреди лечење пацијената са псоријазом у Србији. У оквиру пројекта, Општа болница Панчево организује 2. децембра од 10-14 сати едукацију за пацијенте са псоријазом. Едукацију ће обављати проф. др Душан Шкиљевић из Универзитетског клиничког центра Србије и дерматолози из Опште болнице Панчево, др Слађана Томовић, др Маја Митровић и др Зоран Недић. Моле се сви заинтересовани да се пријаве на телефон број 013 25 17 883.

Циљ је да што више пацијената буде укључено, као и да се подигне свест у јавности, међу пацијентима, али и међу лекарима, да особе са псоријазом данас имају на располагању ефикасне и безбедне лекове и да сваки пацијент треба да тежи ослобађању од симптома псоријазе. Током едукације пацијенти ће добити информације о псоријази, савете о правилном путу и начину лечења, превенцији коморбидитета, тј. придружених болести, о психосоцијалној подршци, хигијенско-дијететском режиму, односно, правилној исхрани и физичким активностима, што доприноси успешнијем лечењу и квалитету живота пацијената.

Распрострањеност псоријазе је 2% у општој популацији, па се процењује да у Србији има око 140.000 оболелих, са преко 5.000 особа обелих од псоријазе на територији Јужнобанатског региона. Око 20-30% пацијената има умерени и тешки облик псоријазе која се мора лечити системском терапијом, укључујуц́и биолошке лекове.

Псоријаза је болест која осим промена на кожи у виду црвенила, љуспица и свраба, даје и системске манифестације, и значајно утиче на квалитет живота оболелих, социјално, емоционално и професионално функционисање.Код тежих облика псоријазе могу се јавити придружене болести као што су дијабетес типа 2, кардиоваскуларна обољења, метаболички синдром, псоријатични артритис, запаљенске болести црева. Због изражених промена на кожи, пацијенти се суочавају са стигматизацијом јер се псоријаза још увек сматра заразном болешћу, што доводи до изолованости, анксиозности и депресије пацијената.Важно је нагласити да псоријаза није заразна, већ представља хронично незаразно аутоимунско обољење и нема потребе да се људи боје контакта са пацијентима који имају псоријазу.

Општа болница Панчево