1 2 3 4 5

ВестиЗначај уноса течности у превенцији калкулозе

У великом броју рандомизовано контролисаних и опсервационих студија обухваћених метаанализама утврђено је смањење ризика за појаву рецидивантних епизода калкулозе чак од 60% до 80% уколико је дошло до значајно повећаног уноса течности, и то првенствено воде.

Препоручује се унос између 2,5 и 3 литра/дан или диуреза >2,5 литра/дан, али се унос течности треба повећати у данима када су већи губици знојењем, било због већих физичких напора или због високе спољне температуре ваздуха. Подаци о узимању других течности осим воде (чајеви, кафа, воћни сокови) у одређеним количинама су различити. Неки аутори сматрају да њихова рестрикција није неопходна уколико је унос воде задовољавајући на дневном нивоу . Ипак потребно је нагласити да је неопходно уносити неутралне течности, што поред водоводске воде (чиста вода за пиће има pH вредност од 7) обухвата и обичне воћне чајеве као и друге биљне чајеве, укључујући и оне који се препоручују за болести мокраћних путева и бубрега. Са друге стране, црни и зелени чајеви се ограничавају или потпуно искључују, јер садрже веће количине оксалата.

Међутим, кафа се не ограничава већ остаје у оквиру препорука за одраслу здраву популацију, што је 400 mg кофеина дневно (4 еспреса или 5-6 домаћих црних кафа). Олигоминералне (нискоминералне) и минералне воде не разликују се од обичне воде по свом утицају на стварање калкулуса у мокраћном систему. Међутим, алкалне воде (pH >7, најчешће до pH 8,8 али и до pH 9,5) утичу и на pH вредност желуца и могу довести до неутрализације желудачне киселине и смањене апсорпције гвожђа, витамина Б12 и протеина. С друге стране, не треба заборавити да се бактериолошка исправност флашираних вода контролише само у моменту пуњења и упитна је уколико дуже стоје ван фрижидера.

Од воћних сокова препоручује се само уношење сока од лимуна и поморанџе, јер су извор лимунске (цитратне) киселине која везује калцијум у урину и смањује његову концентрацију у мокраћи, истовремено је алкализујући. Понекад делује збуњујуће да се препоручује сок од лимуна а да се истовремено ограничава суплементација витамином Ц (аскорбинском киселином). Поред тога што садрже витамин Ц, цитруси су првенствено извор цитратне киселине, а витамин Ц је чиста аскорбинска киселина која је прекурсор оксалата и не везује калцијум из урина. Што се тиче осталих воћних сокова и безалкохолних слатких освежавајућих напитака, они и иначе нису за препоруку, јер су то непотребне калорије, поготово за особе са вишком килограма и масном јетром. Са друге стране, слободна фруктоза подстиче излучивање оксалата, калцијума и мокраћне киселине у мокраћи.

Текст на основу извора уредила др Карличић Мирјана, лекар Интерног одељења.

Извори:

-https://www.zdravlje.gov.rs/view_file.php?file_id=2689&cache=sr

-Cheungpasitporn W, Rossetti S, Friend K, et al. Treatment effect, adherence, and safety of high fluid intake for the prevention of incident and recurrent kidney stones: A systematic review and meta-analysis. J Nephrol 2016;29:211–9.

- Shuster J, Jenkins A, Logan C, et al. Soft drink consumption and urinary stone recurrence: A randomized prevention trial. J Clin Epidemiol 1992;45:911–6.