1 2 3 4 5

ВестиЧир на желудцу и дванаестопалачном цреву

Чир на желуцу и дванаестопалачном цревује оштећење(дефект) слузокоже желуца и дванаестопалачног црева(налик рани на кожи).Настаје као последица нарушавања равнотеже између одбрамбених фактора и штетних фактора слузнице желуца, због чега долази до продора желудачне киселине кроз заштитни слој слузнице и стварања чира (улкуса).

Нарушавање равнотеже одбрамбених и штетних фактора може настати услед инфекције хеликобактеријом (Хелицобактер пилори), може бити последица узимања лекова против болова који спадају у групу нестероидних антиреуматика и који директно оштећују слузницу, а може се јавити и код особа које више година пате од хроничног гастритиса (упале слузнице желуца).Болови у трбуху на празан стомак или неколико сати после јела уз мучнину, повраћање, надутост, подригивање, црну столицу и друге тегобе могу бити последица постојања чира на желуцу и дванаестопалачном цреву.Уколико се ове тегобе јаве, веома је важно да се јавите лекару зато што компликације као што је пуцање чира (перфорација улкуса)могу довести до крварења које може бити опаснопо живот.Чир представља и један од најзначајних фактора ризика за настанак рака на желуцу и дванаестопалачном цреву (због инфекције бактеријом Хеликобактер пилори).

СИМПТОМИ

-бол у виду паљења или печења, који се јавља одмах или сат времена после јела, изнад и улево од пупка, и шири се под леви ребрани лук

-надутост

-мучнина

-повраћање

-црна столица (мелена) и повраћање црног садржаја (као талог црне кафе) - ако чир крвари

-болови који су много јачи и дуже трају и простиру се ван подручја које припада желуцу

-пад притиска због обилног, наглог крварења из чира

-Симптоми и знаци чира на дванаестопалачном цреву:

-бол на празан стомак (нарочито ноћу) или 1-3 сата после јела (тј. кад ----храна изађе из желуца), изнад и десно од пупка

-горушица (нарочито ноћу)

-мучнина

-повраћање

-болови који су много јачи и дуже трају и простиру се ван подручја које припада желуцу, ако чир пробије у други орган (пенетрација) или у трбушну дупљу (перфорација) што је по живот опасно стање

-пад притиска због обилног, наглог крварења из чира: може увести у шок такђе по живот опасно стање

Дијагноза

Основни дијагностички метод представља радиолошко и ендоскопско испитивање.Стандардним прегледом помоћу баријума желудачни улкус се може дијагностиковати у око 90% случајева.Најчешћа његова локализација је на малој кривини желуца . Због лажно позитивних и лажно негативних налаза који се добијају радиолошким прегледом, сви улкуси желуца морају се ендоскопски прегледати.

Ендоскопским прегледом се одређује величина, локализација и изглед улкуса, а циљаном биопсијом у току ендоскопије могуће је одредити његове хистолошке карактеристике.

Комбинацијом наведених дијагностичких процедура могуће је у 95% случајева одредити да ли је у питању бенигно или малигно оштећење желуца.Ендоскопски преглед врши се ендоскопом који се састоји од танке, осветљене цеви која на свом крају има камеру. Ендоскоп се уводи кроз уста пацијента све до желуца. Тако је могуће видети слузокожу органа, а може се узети и биопсија (узимање комадића ткива) за микроскопску анализу. Дијагноза Х. пyлори је важна с обзиром да се лечење улкуса узрокованог Х. пyлори разликује од онога изазваног нестроидним антиинфламаторним лековима.Х. пyлори се открива из крви, даха и ткива. Прегледом крви се откривају антитела на бактерију Х. пyлори. Преглед даха најчешће се спроводи након лечења, ради провере успешности терапије, али и у дијагностичке сврхе. Зове се уреа издисајни тест. Тачност овог теста је 96 - 98%.

Према доступним изворима тескт уредио,Др Драгољуб Гвозденовић,служба опште хирургије.

Извори

refluxcentar.com

belmedic.rs

zonamedicine.com