1 2 3 4 5

ВестиЖивот са Tourette-овим синдромом

Туретов синдром је скум симптома који узрокују да људи праве изненадне покрете или звукове, назване тикови, које не могу да контролишу. На пример, неко са Тоуреттеовим синдромом може током неколико миута континуирано трептати или гутати ваздух изнова и изнова. Неки људи могу изговорити речи које не намеравају да изговоре.

Третмани могу да контролишу тикове, али неким људима нису потребни осим ако им симптоми заиста не сметају. Око 100.000 Американаца има потпуни Тоуреттеов синдром, али више људи има блажи облик болести. Често почиње у детињству, а оболевају више дечаци него девојчице. Симптоми се често побољшавају како деца одрастају. Код неких људи потпуно нестају.

Код Туретовог синдрома је укључено више можданих структура, укључујући регион познатији као базалне ганглије, која помаже у контроли покрета тела. Поремећај на нивоу базалних ганглија може утицати на нервне ћелије и хемијске супстанце које преносе поруке између њих. Оно о чему се у последње време говори јесте генетика и утицај генетских фактора на развој обог синдрома. Људи који имају чланове породице са Тоуретте-ом имају већу вероватноћу да га сами добију. Али људи у истој породици могу имати различите форме овог синдрома Код овог синдрома доминирају тикови. Неки су толико благи да нису ни приметни. Други се дешавају често и очигледни су. Стрес, узбуђење, болест или умор могу их погоршати. Они тежи могу бити неугодни и могу утицати на ваш друштвени живот или посао.

Постоје две врсте тикова:

Моторни тикови укључују поремећаје покрета. То укључује:

-Трзање руке или главе

-Трептање

-Прављење фаце

-Трзање уста

-Слезање раменима

-Вокални тикови имаји следећи вид презентација:

-Лајање или јецање

-Кашљање

- Понављање онога што неко други каже

-Викање

- Њушкање

-Псовање

Тикови могу бити једноставни или сложени. Једноставан тик утиче на један или само неколико делова тела, као што је трептање или прављење лица. Сложена укључује многе делове тела или изговарање речи. Примери су скакање и псовке. Пре моторног тика, може се јавити аура у виду пецкања или напетости. Покрет чини да сензација нестане. Можда ћете моћи да задржите своје тикове на неко време, али вероватно не можете спречити њихово појављивање. Доктори нису сигурни зашто, али око половине људи са Тоуреттеовим синдромом такође има симптоме поремећаја хиперактивности са дефицитом пажње.

Тоуретте такође може изазвати проблеме са анксиозношћу, потешкоће у учењу као што је дислексија и развој опсесивно-компулзивног поремећаја . Ако ви или ваше дете имате симптоме Туретове болести, ваш лекар ће можда желети да посетите неуролога.

Третман

У већини случајева, тикови су благи и не треба их лечити. Ако постану проблем, лекар може да препише лек који ће помоћи. Може потрајати неко време да се пронађе права доза која помаже у контроли тикова, те сам процес изискује стрпљење.

Терапија која се користи у лечењу:

-Халоперидол, флуфеназин и пимозид који регулишу допамин

-Клонидин и гванфацин, лекови за хипертензију који такође могу да лече тикове.

-Флуоксетин, пароксетин, сертралин и други антидепресиви, који могу ублажити анксиозност, тугу и опсесивно-компулзивне симптоме.

Брига о себи

Често је најтежи део живота са Тоуреттеом носити се са срамотом или фрустрацијом због тикова који не могу да се контролишу. Оно што је неопходно у самом процесу лечења јесте:

-Добити подршку. Породица, пријатељи, здравствени тим или група за подршку могу помоћи да се пацијент суочи са изазовима.

-Остати активан. Бавите се спортом или уметношћу.

-Одмор.

-Подизање свести о самој болести.

-Социјализација деце са Тоуретовим синдромом и едукација школског особља.

„Када би се једно јутро пробудио и мој Тоуретте нестао, не бих се осећао ни боље ни горе, само другачије“ Тим Хауард.

Текст на основу извора уредио др Владимир Чукић, Општа болница Панчево.

-https://www.webmd.com/brain/tourettes-syndrome

-https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/5554-tourette-syndrome