1 2 3 4 5

Вести14. јун – Светски дан добровољних давалаца крви

Међународни дан добровољних давалаца крви обележава се сваке године 14. јуна, а у циљу подизања свести о потреби добровољног давалаштва, унапређења процеса траснфузија, побољшања и унапређивање трансфузиологије као науке, побољшавање услова давања као и повећања броја добровољних давалаца, као и истицање добровољаца као људи киоји својом хуманошћу чувају туђе животе.

Још један до циљева светског дана добровољних давалаца јесте и ојачавање и оспособљавање трансфузиолошких служби на националном и локалним нивоимаза што бољи и ШТА ЈЕ КРВ ?

Крв претставља течно везивно ткиво које кружи кроз крвне судове које носи кисеоник и нутријенте до ткива, а отпадне продукте метаболизма из ткива у органе за излучивање из организма. Крв се састоји из течног дела : плазме и протеина у њој, и такозваних уобличенијх елемената крви- крвних ћелија белих крвних зрнаца (леукоцита), црвених крвних зрнаца (еритроцита), и крвних плочица (тромбоцита).

ЗАШТО ДАВАТИ КРВ?

Крв је течно везивно ткиво од непероцењиве биолошке вредности у лечењу различитих стања, болест и повреда, а у неким случајевима крв и њени продукти и деривати су једини лек који се може применити . Крв се не може направити вештачки, тако да је једини начин добијања од добровољних давалаца. Потреба за крвљу је универзална и свеприсутна- крв може затребати било коме у било ком тренутку било где у свету. Такође, неопходно је константно допремање крви јер се крв може скалдиштити само ограничено време, након којег се више не може употребити.

ДА ЛИ ЈЕ ДОНИРАЊЕ КРВИ БЕЗБЕДНО ЗА ДАВАОЦА?

Једно од најчешће постављених питања, и одговор је апсолутно ДА! Добровољни даваоци пролазе лекарске прегледе, и обраду крвне слике пре него што се од њих узме крв. У процесу добровољног давања крви, ткива и органа прва ствар о којој се води рачуна јесте добробит даваоца, односно донора!

КО И КОЛИКО ЧЕСТО МОЖЕ БИТИ ДОБРОВОЉНИ ДАВАЛАЦ?

У Републици Србији добровољни даваоци крви могу бити сва лица старости између 18-65 година, доброг општег здравља, а који испуњавају услове : да имају 50 или више килограма, добре крвне слике (хемоглобин изнад 135 г/л за мушкарце односно 125 г/л за жене). Мушкарци који испуњавају дате услове могу бити даваоци на сваких 3 месеца, док жене могу бити даваоци на сваких 4 месеца.

У свету на годишњем нивоу има 118,5 милиона давања крви, будите и ви један од њих. Донијрајте крв, спасите живот!

ХВАЛА ВАМ ШТО ДАЈЕТЕ КРВ!

Текст уредио др Видоје Крсмановић, ОБ Панчево

Извори:

https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/blood-products-why-should-i-donate-blood

https://www.paho.org/en/campaigns/world-blood-donor-day-14-june-2022

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/blood-safety-and-availability

https://itks.rs/ko-sve-moze-dati-krv.html