1 2 3 4 5

Вести7. април – Светски дан здравља

Светски дан здрављa (енгл. World Health Day) обележава се широм света 7. априлa сваке године под покровитељством Светске здравствене организације. Одлука да се овај дан обележава као Светски дан здрављa донесена је на 1. скупштини ове организације, одржаној од 24. јунa до 24. јулa 1948. године у Женеви, пошто je 7. априла исте године одлука o конституисању СЗO званично ступила на снагу након што је и последња држава чланица УН ратификовала ову одлуку.

Светска здравствена организација основана је са визијом да сваки појединац има право на могућност да оствари највиши могући ниво здравља. Свет у коме живимо је јединствен, а година која је за нама показала нам је и да је, уз све наше многобројне поделе, он ипак недељив. Али - иако смо сви суочени са истим проблемом, сведоци смо да ова криза није свуда узроковала подједнак потрес. На жалост, она је у многоме продубила већ огроман друштвено-економски зјап и додатно нагласила сурове друштвене поделе широм света. Када је реч о здравственом аспекту, управо у околностима пандемије, увидели смо огроман значај доступности и приступачности здравствених служби и услуга, а са друге стране, уверили смо се колико то непосредно зависи од тога где смо рођени, одрасли, где живимо и/или радимо, колико смо стари…

Широм света, овог једног јединог, који би сви требало равноправно да делимо, живе милиони људи који своје домаћинство једва опскрбљују неопходним потрепштинама, оних који маштају за бољим (или икаквим) условима за образовање и запослење, оних који трпе родну и сваку другу неравноправност, оних који немају приступ безбедним природним ресурсима – ваздуху, води, храни, оних који немају адекватан (или никакав) приступ здравственим службама. То неминовно води до патње, болести, до превремених смрти. Такав исход није само губитак за појединце и њихове породице, то је удар за заједнице и друштво у целини.

КОВИД-19 снажно је погодио целу планету, све слојеве друштва, не познајући границе нити класне поделе. Али оно где се разлика јасно показала јесте у спремности да се тај удар поднесе. Непобитно је да се најтеже се са овом пошасти носе оне заједнице и друштва које су и пре пандемије биле најрањивије, сиромашније, изложеније бројним болестима, са незадовољавајућим квалитетом и доступношћу здравствене заштите. У таквим срединама, борба са пандемијом има значајно мање шансе за успех. Приступ основној, али уз то и квалитетној здравственој заштити, уз обезбеђивање одговарајуће финансијске безбедности, не само да побољшава здравствено стање и утиче на продужење очекиваног животног века сваког члана заједнице, већ штити и дугорочно унапређује друштво у целини. Тако се, поред осталог, умањује могућност избијања епидемија, смањују се сиромаштво и глад. Здраво друштво је друштво радно способних људи, за које се креирају нова радна места, а тиме се, на дуже стазе, ствара плодно тле за економски раст и благостање.

“Универзална покривеност здравственом заштитом – доступна и приступачна свима!”

-“Универзална” значи “доступна свима” - без дискриминације и могућности да ико буде изузет.

-Свака особа, ма где живела, има право да добије потребну здравствену услугу, а да због тога не осиромаши.

-Универзална здравствена заштита треба свима да омогући доступност оних услуга које се односе на најчешћа стања, обољења и узроке смрти, као и да обезбеди да квалитет тих услуга буде такав да заиста унапреди здравље оних који их користе.

Универзална здравствена заштита не односи се само на пружање здравствених услуга. Она покрива све компоненте једног здравственог система – здравствене раднике и установе, средства за рад, здравствене технологије, пратећи информациони систем, обезбеђивање квалитета пружених услуга, руковођење системом и законодавну основу за његово успостављање и ваљано функционисање.

Текст писала Јелена Малић Танушевић, клинички лекар Интерног одељења ОБ Панчево.

Литература:

1. Constitution of the World Health Organization, Basic Documents, Forty-fifth edition, Supplement, October 2006.

2. https://www.zdravlje.org.rs

3. http://www.izjzkg.rs