1 2 3 4 5

Вести22. март – Светски дан вода

Светски дан вода слави воду и подиже свест од глобалној кризи са водом, а основни фокус обележавања је подршка постизању циља одрживог развоја (СДГ) 6: вода и санитација све до 2030. године.

Тема Светског дана вода 2022. год. је ,,Подземне воде – Учинити невидљиво видљивим''. Вредност воде је много већа од цене – вода има огромну и комплексу вредност за наша домаћинства, храну, културу, здравство, образовање, економије и интегритет нашег природног окружења. Ако превидимо било коју од ових вредности, ризикујемо да лоше управљамо овим коначним, незамењивим ресурсом. СДГ 6 треба да обезбеди воду и канализацију за све. Без свеобухватног разумевања праве, вишедимензионалне вредности воде, нећемо моћи да заштитимо овај критични ресурс у корист свих.

Вода има виталну улогу у биосфери јер учествује у изградњи биолошког материјала. Вода чини 2/3 људског тела, 90% крви, 80% мишића. Губитак од 20% воде у организму означава смрт. Људски организам може издржати максимално 7-10 дана без воде.

Површину Земље чини ¾ океани, мора, језера и реке. На Земљи према проценама научника има 1360 милиона км кубних воде. Општа једначина светског водног биланса је ,,Io + Ik = Po + Pk’’ где су Ioи Ik годишње количине воде које испаравају са површине Светског мора и површине копна, а Ро и Рк годишња количина падавина на акваторији Светског мора и површини целокупног копна. Вода различитим људима значи различите ствари. Стручне службе Градског завода за јавно здравље обављају узорковање и анализе готово свих врста воде, било да је реч о води за пиће. изворским, подземним, површинским, отпадним водама, као и бензинским и котловским водама, или води за специјалне намене као што је на пример вода за хемодијализу.

Разговарајте са свима у вашем окружењу о томе шта вода значи за вас. Како је вода важна за ваш дом и породични живот, за живот, културне праксе, добробит и локално окружење. У домаћинствима, школама и на радним местима вода значити здравље, хигијену, достојанство и продуктивност. На културним, верским и духовним местима вода може значити везу са стварањем, заједницом и собом. У природним просторима вода може значити мир, склад и очување.

Данас је вода под екстремном опасношћу од све већег броја становништва повезаног са све већим захтевима пољопривреде и индустрије, као и погоршања утицаја климатских промена. Поштујмо воду, чувајмо је, јер чувајући њу тиме што ћемо смањити проценат загађења као и беспотребну повећану потрошњу на тај начин ми чувамо и нас!

Кажите вашој околини шта вода значи за вас – ВРЕДНУЈМО ВОДУ!

Текст на основу извора уредио др Алекса Милић, Општа болница Панчево, Одељење за пријем и збрињавање ургентних стања.

Извор:

https://www.worldwaterday.org/

https://www.zdravlje.org.rs/

https://nasport.pmf.ni.ac.rs/materijali/1032/6.%20Osobine%20vode.pdf