1 2 3 4 5

Вести14. октобар – Светски дан вида

Светски дан вида обележава се сваке године 14. октобра с намером да се упозори на проблеме слепих и слабовидих особа и особа са оштећеним видом, те да допринесе решавању тог глобалног здравственог проблема. Чуло вида је важно за живот сваког човека и представља изузетно софицтициран орган који може да се пореди са фотоапаратом.

Чуло вида развија се до седме године живота и до тада се правовременим добијањем наочара деци може обезбедити 100% вид. Свака животна доб носи одређене ризике и обољења, а кључно је на време се јавити очном лекару. Управо је важност очувања вида оно на шта Светска здравствена организација (СЗО) жели да упозори јер се 80 одсто болести ока може спречити.

Укупно четири одсто светске популације је слепо или слабовидо, а један од водећих узрочника слепила јесте глауком - хронична болест очног живца која уколико се не лечи, може довести до потпуног губитка вида.Према подацима СЗО преко 300 милиона људиу свету пати од слабовидости или слепила. Од тога 145 милиона болује од далековидости, кратковидости или астигматизма, а у већини тих случајева вид се може побољшати помоћу наочара.Оштећења вида подразумевају делимично или потпуно одсуство препознавања светлости или значајно оштећење вида са оштрином вида на бољем оку од 0,05 до 0,3 уз корекцију, и чак и изнад 0,3 уз прогнозе погоршања вида.Оштећења вида настају као: последица очних болести, урођено стање, стечено стање (настало услед физичких траума, падова, повреда мозга, инфекција, токсина итд.). Особе са оштећењем вида су слепе и слабовиде особе (и деца и одрасли).

Облици оштећења вида подразумевају:

-Слепило, односно, оштећење вида које варира од потпуног одсуства перцепције светлости, па до одређеног степена визуелне слабости; описи и дефиниције обухватају функционалну слепоћу и професионалну слепоћу.

- Слабовидост које представља значајно оштећење вида при коме је оштрина вида на бољем оку уз корекцију у распону од 0, 05 до 0,3 као и изнад 0,3 уз прогнозу погоршања вида. У педагошком смислу слабовидост је могућност коришћења визуелног анализатора као водећег у читању, писању и другим наставним активностима.

Код особа оштећеног вида постоји могућност повећања визуелне ефикасности употребом (не)оптичких помагала, визуелним тренингом, модификацијама и техникама везаним за средину, што ове особе доводи у готово равноправан социјални ниво функционисања.Оштећење вида код детета се може наслутити ако дете не реагује на светлосне надражаје, не посеже за понуђеним предметима, не прати фазе редовног дечијег развоја (нпр.деца не пузе, слабије се служе шакама, постављају руке углавном у висини рамена без коришћења прстију итд).

Веома је важно да идете на редовне прегледе очију како бисте спречили оштећења очију изазвана недијагностикованим болестима. Већина људи би требало да иду на преглед очију најмање једном у сваке две године, али ако већ имате здравствених проблема као што су дијабетес, глауком или повишен крвни притисак (хипертензија), вероватно ћете морати редовније ићи на преглед очију. Ваш оптометрист Вам може рећи колико често је потребно да вршите преглед очију. Веома је важно да возачи и људи чији вид може бити угрожен њиховим занимањем, нпр. људи који користе мониторе, редовно прегледају очи. Деца такође треба редовно да иду на преглед очију јер је веома важно рано дијагностиковати проблем с видом како би се могли спречити проблеми са учењем и други развојни проблем.

Постоји неколико других начина да смањите ризик од оштећења вида. То су:

-Заштита очију од ултраљубичастог зрачења (УВ) сунца које може оштетити вид. На сунцу треба да носите квалитетне сунчане наочаре које ће заштити ваше очи од УВА и УВБ зрачења.

-Сазнајте да ли у породици имате историју глаукома или других очних болести. Треба да идете на редовне прегледе очију ако имате блиске сроднике са дијагностикованим глаукомом.

-Одмах посетите породичног лекара или офталмолога ако имате било какве промене у вези са видом или вас очи боле изнутра или вас боли подручје око очију.

Текст преузела и модификовала др Јелена Богдановић-Интернистичка онкологија са сајта: www.apotekaVrbas/14_oktobar_-_svetski_dan_vida.html