1 2 3 4 5

Вести2. април – Светски дан аутизма

Светски дан особа са аутизмом обележава се свуда у свету 2. априла, како је одредила генерална скупштина Уједињених нација,како би истакла потребу да се помогне у побољшању квалитета живота особа са аутизмом, те како би они могли да воде пун и смислен живот као саставни део друштва.Неке нације, попут Уједињеног Краљевства, обележавају седмицу свести о аутизму која сваке године пада око Светског дана аутизма. Друге земље, попут САД током целог априла обележавају Светски месец посвећен људима са поремећајем на спектру аутизма.

Историја настанка Светског дана свести о особама са аутизмом

Уједињене нације дају приоритет промовисању и слављењу различитости међу свим нацијама. Они истичу једнака права за све, укључујући и оне који су неуродивергентни, имају физичке недостатке или имају сметње у развоју као што је аутизам. Због тога УН промовишу и подржавају Светски дан аутизма. Године 2007. национална генерална скупштина УН-а прогласила је 2. април за Светски дан свести о аутизму, што су једногласно подржале све државе чланице. 2008. године формирана је Конвенција о правима особа са инвалидитетом како би се осигурала пуна и једнака права сваког људског бића, промовишући универзална људска права и штитећи оне који пате од дискриминације или насиља. Ова конвенција штити неуродивергентне појединце, укључујући децу и одрасле из спектра аутизма.

Како можемо помоћи особама са поремећајима на спектру аутизма?

-Један од начина да покажете да подржавате и бринете о људима из спектра аутизма је да носите плаво. Ово може бити плава трака, плава одећа или посебна плава кошуља коју можете купити од непрофитне организације као што је Аутисм Спикс (Autism Speaks).

- Поделите слику са једним од хештагова на друштвеним мрежама и ширите вест о добротворним догађајима или едукативним догађајима који ће се организовати овим поводом .

-Можете набавити специјалне плаве сијалице како бисте својој породици, пријатељима или сарадницима показали да подржавате људе са поремећајима из спектра аутизма.

-Постоји много догађаја који могу помоћи вама и вашим најмилијима да постану едукованији о томе шта је аутизам и како подржати људе из спектра. Можете донирати у добротворне сврхе или можете упутити своје пријатеље и породицу како могу да донирају у ове сврхе.

Давање приоритета прихватању различитости

Многи заговорници аутизма наглашавају да свест о аутизму није циљ јер је већина људи свесна аутизма. Уместо тога, циљ је прихватање аутизма. Прихватање аутизма значи слушање аутистичних појединаца и учење из њихових прича. За многе, Светски дан свести о аутизму представља почетак месеца посвећеног уважавању и ширем прихватању аутизма.

О аутизму, статистика, заступљеност аутизма, терапија

Аутизам је развојни поремећај којег карактерише заостајање у развоју социјалних вештина, језичких вештина, као и различитих облика понашања. Пун назив овог поремећаја је заправо поремећаји из спектра аутизма. Аутизам је, дакле, стање које траје цео живот, није болест која се може излечити, али се може третирати тј. може се довести на висок ниво животне функционалности и продуктивности. Како би само третирање било успешније, битно је да се дијагностикује што раније, те уколико се примете и минималне промене које делују да могу бити део аутистичног спектра, најбоље је одмах потражити помоћ стручњака.Пошто је аутизам поремећај спектра, постоји много манифестација овог стања. Док ће симптоми аутизма вероватно бити очигледни код деце узраста између 18 месеци живота и три године, многи људи добијају званичну дијагнозу аутизма тек касније у животу.Према Центрима за контролу и превенцију болести, око 1 од 44 деце дијагностикује се поремећај аутистичног спектра.Педијатријски скрининг и дијагноза су обично веома поуздани када дете напуни 2 године, иако можете приметити знакове понашања код свог детета већ у узрасту од око 6 месеци. Скрининг за развојне поремећаје као што је аутизам је уобичајен део праћења развоја и скрининга развоја у савременој медицини. Аутизам се јавља сличном стопом у свим расним, етничким и социоекономским групама. Међутим, код дечака је око четири пута већа вероватноћа да ће добити дијагнозу аутизма него код девојчица.

Временом су дијагнозе аутизма постале све чешће. Око 2000. године, 1 од 150 деце је добило дијагнозу аутизма. Овај повећани тренд дијагнозе означава промене у дијагностичким критеријумима, заједно са чешћим и доследнијим скрининг методама у детињству.Водећи третман за помоћ деци са аутизмом је терапија примењеном анализе понашања (тзв АБА терапија) која дете може научити вештине, побољшати комуникацију и промовисати независност. АБА терапија не покушава да промени ваше дете или да га „излечи“. АБА признаје да већи део света није изграђен да подржава људе из спектра аутизма. Подучавајући децу са аутизмом друштвеним знаковима и како да управљају сложеном комуникацијом, АБА терапија им може помоћи да постану независни одрасли.

За крај:

Без обзира да ли имате аутизам, волите некога ко има аутизам или желите да подржите разнолику заједницу која прихвата различитост : хајде да станемо заједно и обећамо нашу подршку којом ћемо да направимо свет разлике помажући свим људима са аутизмом да остваре свој пуни потенцијал, што најбоље можемо учинити управо прихватањем неуродиверзитета, тј. прихватањем да мозак може да функционише и на другачије начине и да су те разлике просто природне варијације у људском мозгу. Др Лоренс Фунг (Lawrence Fung), директор пројекта неуродиверзитета универзитета у Стендфорду, дефинише неуродиверзитет рекавши „ То је само начин да се опише да се наши мозгови разликују и баш као и код сваког другог људског бића, нећете и не можете бити добри баш у свему“. Светски дан свести о аутизму помаже неуротипским појединцима да препознају да је свет боље место када сви разумемо неуродивергенцију, као што је поремећај аутистичног спектра, и радимо на прилагођавању ових разлика.

Текст према доступним изворима уредила др Јелена Милетић Поповић, Општа болница Панчево

Извори:

https://www.pediaplex.net/blog/how-to-show-support-on-autism-awareness-day

https://www.autismspeaks.org/world-autism-awareness-day

https://sveoautizmu.com/sr