1 2 3 4 5

ВестиСИДЕРОПЕНИЈСКА АНЕМИЈА

Анемија преставља стање које се карактерише снижењем броја еритроцита и / или снижењем концентрације хемоглобина у крви (мушкарци мањи од 130г/л, а жене мање од 120г/л).

Могу се јавити као примарни поремећаји крви, али су чешће манифестација других болести. Представљају најчешће поремећаје у хематологији. Сматра се да је четвртина светске популације малокрвна.

Сидеропенијска анемија најчешћи је облик микроцитне хипохромне анемије. Настаје због недостатка гвожђа у организму, што се испољава смањеном концентрацијом феритина и серумског гвожђа.

Најчешћи узроци су продужено менструално крварење и крварења из дигестивног система (хијатус хернија, пептички улкус, карцином желудца и дебелог црева, колитис, хемороиди,употреба аспирина, нестероидних антиреуматика ).

КЛИНИЧКА СЛИКА : Болесници се жале на замор, малаксалост, омаглице, главобољу, раздражљивост и ређе на отежано гутање. Прегледом се уочава бледило коже и слузница, као и убрзан срчани рад. Јављају се знаци типични за овај тип анемије : пагофагија (потреба за узимањем леда) , коилонихија (танки, чунасти нокти који лако пуцају), и плавичасте беоњаче. Уз знаке анемије често су присутни и знаци болести која је анемију изазвала.

Исправан клички приступ подразумева темељно разјашњење УЗРОКА дефицита гвожђа.

Ова врста анемије се лечи надокнадом гвожђа и санацијом узрока. Гвожђе се најчешће надокнађује перорално, а ређе парентерално. Очекивани пораст концентрације хемоглобина је за око 20 г/л за месец дана коришћења терапије. Изостанак одговора на оралну терпију гвожђем може значити да је дијагноза погрешна, да болесник и даље крвари, да је поремећена респорпција или да се нередовно узима лек. Суплементацију гвожђем треба наставити 3 до 4 месеца након нормализације нивоа хемоглобина, да би се попуниле резерве. Парентерална терапија гвожђем примењује се код болесника који не подносе добро орално унето гвожђе или у синдрому малапсорпције. Трансфузија еритроцита ретко се примењује и то само код болесника код којих је тешка анемија довела до кардијалне декомпензације или мождане хипоксије.

Текст уредила др Костић Алавања Јована, клинички лекар, Служба интерне медицине , ОБ Панчево

Извори: Интерна медицина, Петар М. Сеферовић, Небојша Лалић, Драган Мицић, Медицински факултет Београд, 2021.