1 2 3 4 5

ВестиПримењена савремена РНК терапија у Општој болници Панчево

У панчевачкој болници примењена савремена РНК терапија намењена пацијентима код којих због лоше генетике нису деловали лекови за снижавање холестерола, што је довело до инфаркта и других болести срца и крвних судова.

У истом дану у Србији ова терапија је примењена у Клиничком центру у Србији и Институту за кардиоваскуларне болести „Дедиње“и у Општој болници у Панчеву.

„Наследни фактор често је пресудан када су неке болести у питању међу којима су и кардиоваскуларне болести. Релативно млади пацијенти који пију најаче дозе статина нажалост и даље имају високе вредности холестерола које могу довести до настанка тромба или инфаркта миокарда. Није једноставно када знате да нема помоћи. У панчевачкој болници захваљући кардиолозима и разумевању менаџмента болнице уведена је јединствена РНК савремена терапија за коју је додељена Нобелова награда за медицину, терапија која је примењанена у нашој болници на пацијентима за којих није било решења све до сада. Захваљући савременој РНК терапији која се примењује у свету и у Општој болници је примењена први пут. На који начин се примењује“, објаснио је др Станислав Милошевић.

У панчевачкој болници код пет пацијента је примењена ова терапија у истом дану када су у Србији ову терапију примениле и велике клинике попут Клиничког центра, Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње“. Захваљући овој терапији пет младих пацијента је добило нову наду за живот и могућност да избегну најтеже комплекације, када су срчане болести у питању а ускоро ће још пет нови пацијената имати могућност да се лече на овај начин. Треба додати да је терапија бесплатна довољна је оверена здравствена књижица.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извори: РТВ Панчево 04.06.2024.