1 2 3 4 5

ВестиОСТЕОПОРОЗА –ДЕШАВАЊА У ОСТЕОПОРОЗИ И ПРЕВЕНТИВНЕ МЕРЕ

У физиолошким стањима процес изградње и разгрaдање костију је у равнотежи, а остеопороза настаје уколико се та равнотежа наруши (ако се убрза разградња, а смањи изградња костију).

Као два главна фактора за остеопорозу се наводе старење и губитак функције полних хормона (постеменопауза код жена доводи до развоја остеопорозе, која је последица недостатка естрогена). Узроци развоја остеопорозе су многобројни и везани су последично за недостатак естрогена, калцијума, витамина Д.

Ови недостаци могу бити последица физиолшког старења организма ,али се могу јављати и у одређеним патолошким стањима. Фактори ризика за развој остеопорозе су женски пол , жене старости преко 50 година, низак раст ,потхрањеност, физичка неактивност, конзумирање алкохола и цигарета , исхрана сиромашна калцијумом, употреба неких лекова и др. Остеопороза је главни узрок прелома костију у старијој популацији и главни узрок свих прелома (преко 80% случајева свих прелома у старијој популацији преко 50 година).Уколико се не постигне потпуно залечење, настају хронична болна стања и ограниченост покрета.

Превентивне мере остеопорозе огледају се у промени животног стила и нефармаколошким мерама које су најзначајније за постојање здравих костију.Физичка активност, адекватна исхрана богата калцијумом,витамином Д, избегавање конзумирања цигарета и алкохола, су од непроцењивог значаја код особа свих узраста, а нарочито у старијем животном добу. Примена ових мера даје разултате и код пацијената са развијеном остеопорозом. Код њих се бележи већа чврстоћа костију и сманјен ризик од прелома.Уравнотежена и здрава исхрана осигурава адекватан унос калцијума и витамина Д. Неухрањеност, анорексија, рестриктивне дијете доводе до смањеног уноса неопходних витамина и минерала.Препоручује се и балансиран унос протеина (0,8 г/кг телесне масе препорука за дневни унос) који доприноси смањењу губитка коштане масе ,чак и код пацијената са развијеном остеопорозом.

Основни аспект превенције остеопорозе и њеног третмана је калцијум. За жене преко 50 година старости потребан је дневни унос калцијума до 1200 мг дневно. У ситуацији када се исхраном не уноси довољна количина калцијума, суплементација калцијумом је неопходна. Дневни унос калцијума путем исхране изnоси до 600 мг , штопредставља половину потребне дозe. Уколико се примењује суплементација, ради оптималне ресорпције доза калцијума не би требало да превазилази 500 мг по дози. Доказано је да примена калцијума има ефекат на повећање густине коштане масе, али примена калцијума без витамина Д, не cмањује ризик од настанка прелома.

Уз калцијум неопходно је примењивати витамин Д. Многе здраве особе имају ниске вредности витамина Д у односу на оптимум услед неодговарајуће исхране, јер витамин Д није широко распрострањен у намирницама. Налазимо га у рибљем уљу, цереалијама и хлебу. Према препорукама Америчке академије наука дневно је потребно 400 интернационалинх јединица (ИЈ) витамина Д за здраве млађе особе. За особе преко 50 година живота препоруке су 800-1000 ИУ дневно. Код пацијента са озбиљним недостатком витамина Д, суплементација овим витамином може да иде до 2000 ИЈ дневно.

Повећана употреба алкохола има негативан ефекат на здравље костију , јер повећава ризик од прелома. Начин негативног утицаја алкохола на развој остеопорозе је условљен постојањем више фактора попут падова, хроничног недостатка витамина и минерала. Пушење цигарета знатно утиче на здравље костију. Сматра се да штетне супстанце које садрђжи дуван,попут кадмијума има негативан утицај на метаболизам костију. Редовна физичка активност попут свакодневне шетње у трајању од 30минута и вежбе у трајању од десетак минута неколико пута недељно доприносе постојању здравог коштаног система. Свака физичка активност,поготово код старије популације треба да буде прилагођена индивидуално, како узрасту тако и општем стању пацијента. Препоручује се и едукација о томе како превенирати падове и повреде.

Закључак: Остеопороза представља хронично –прогресивно обољење које је условљено дејством више различитих фактора. Представља динамичан процес који напредује споро и асимптоматски. Ово стање нарушава целокупно здрављe са физичким, психосоцијалним и економским последицама.

Текст на основу извора уредила Др Андреа Бискуповић, клинички лекар Интерног одељења ОБ Панчево.

Извор: Galenika Medical Journal, 2024. година