1 2 3 4 5

Вести15. мај - Међународни дан породице

Сваког 15. маја се обележава се Међународни дан породице. Ово је важан дан који се сваке године обележава широм света, а има за циљ да се подигне свест о значају породице у нашим животима и у општем друштвеном контексту.

Породица је темељ нашег друштва и основа наше културе. Ипак, у многим деловима света породице су изложене различитим изазовима и проблемима. Суочавају се са немаштином, насиљем и различитим облицима дискриминације. Зато је важно да се обележавањем Међународног дана породице подигне свест о тим проблемима и подстакне акција за заштиту и подршку породицама.

Овај дан се обележава још од давне 1994. године, када га је Генерална скупштина Уједињених нација уврстила у календар важних датума.

Као основна ћелија друштва, породица треба да буде оснажена са сваког аспекта јер је здрава породица један од главних услова за стварање здравог појединца али и здравог друштва. Породица би требало да представља стабилну социјалну заједницу у оквиру које, међу њеним члановима, влада поштовање, међусобно уважавање, подела одговорности, поверење и љубав.

На Светски дан породице, уколико сте далеко од својих родитеља или ако их нисте давно чули, па чак и ако јесте, назовите их, а уколико сте близу, посетите их. Такође, родитељи позовите своју децу, попричајте са њима или ако сте у могућности прошетајте заједно. Нека једнонедељна шетња и свакодневни разговор постане ритуал који ће помоћи развијању и очувању здравих и квалитетних односа у породици.

Породица је кључни основ за развој једног друштва.

Текст на основу извора уредила др Мирјана Карличић, лекар интерног одељења

Литература:

https://pzsz.gov.rs/medjunarodni-dan-porodice/

https://zastitazdravlja.rs/index.php/2023/05/16/medjunarodni-dan-porodice-2023-godine/