1 2 3 4 5

ВестиПерианална фистула

Перианална фистула је комуникација у виду канала са спољашњим и унутрашњим отвором између аноректума и перианалне коже. Перианална фистула може настати након дренаже перианалног апсцеса, фистула се развија у 50% пацијената са апсцесом.Не постоји начин да се предвиди да ли ће након дренаже апсцеса настати перианална фистула.

Перианална фистула даје симптоме у виду цурења гнојног садржаја, иритације коже око ануса, а карактеристично је и прљање веша.Перианалне фистуле се класификују у односу на положај спољашњег сфинктера ануса.Просте фистуле се налазе поткожно и не захватају сфинктер. Интерсфиктеричне фистуле су најчешће и обухватају 70% свих периналних фистула.

Дијагноза перианалне фистуле се поставља инспекцијом .Положај пацијента може бити леви латерални или клечећи колено лакатни.Палпацијом ,односно дигито ректалним прегледом.

Такође могу се вршити аноскопија и проктоскопија.

Лечење: хируршки приступ зависи од локације фистулозног тракта у односу на сфинктерични механизам. Хируршко лечење подразумева уклањање примарног отвора, отварање целог фистулозног канала уз чување спољансњег аналног сфинктера. Канал се киретирањем претвара у жлеб који зараста од унутра ка споља. Код фистула са дугим каналима примењује се техника пуњења фибринским лепком.

Према доступним изворима текст уредио Др Драгољуб Гвозденовић, Пријемно ургентна служба, Општа Болница Панчево.

Извори:

1.Hirurgija : udžbenik za studente Živan V. Maksimović, Aćimović Miodrag

2.www.belmedic.rs

3. atlasklinika.rs