1 2 3 4 5

ВестиБОЛ У ГРУДИМА НЕУРГЕНТНОГ ПОРЕКЛА

Бол у грудима је једна од веома честих жалби пацијената који се јављају лекарима, не само кардиолозима или ургентној служби, већ и у општој медицини у дому здравља. Овакав бол доводи до узнемирености особа који га имају јер се најчешће субјективно доживљава као ‘срчани удар’. Међутим, није увек бол у грудима последица срчаних обољења. Често је неопходан систематски приступ да би се нашао прави узрок бола у грудима и поставила прецизна дијагноза.

А. Бол у грудима узрокована кардиоваскуларном патологијом

Обољена срчаних залистака, стеноза аорте и хипертрофична кардиомиопатија представљају стања у којима се може јавити замор, слабост и диспнеја при напору .

Б. Бол у грудима узрокован пулмоналном патологијом

Бол који се јавља код пнеумоније је локализован периферно и обично се јавља када се развије плеуритис. Поред бола, присутни су и су грозница, суви или продуктивни кашаљ, диспнеја, а аускултаторно се налази ослабљен дисајни шум или крепитације. Бол код тумора се јавља кад малигни процес захвати плеуру. Поред бола, симптоми који указују на присуство тумора су кашаљ, диспнеја и хемоптизије.

В. Бол у грудима узрокована гастроинтестиналном патологијом

Спазам једњака, гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), пептички улкус и билијарна колика су нека од стања код којих бол може да пропагира у грудни кош. За спазам једњака, поред бола карактеристичне су спонатне или гутањем изазване контракције са дисфагијом. Бол код пептичког улкуса, ГЕРБ-а и билијарне колике почиње у епигастријуму и шири се ретростернално и на леђа. Често је праћен мучнином, нагоном за повраћање и повраћањем. Појава боли код билијарне колике се јавља неколико сати после узимања хране, код ГЕРБ-а поред боли се пацијети жале на враћање желудачног садржаја. Палпацијом абдомена бол се локализује у епигастријуму или испод десног ребарног лука.

Г. Бол у грудима узрокован мускулоскелетном патологијом

Истегнуће мишића или лигамената и фрактура ребара или пршљенова могу дати бол у грудном кошу. Пацијенти наводе да је појави бола претходила физичка активност или траума. Спонтане фрактуре се могу јавити код остеопорозе или код постојања малигне болести, па је потребно испитати њихово присуство. Бол као последица костохондритиса је оштро ограничен на предњој страни грудног коша, у пределу грудне кости. Инспекцијом се може уочити локализовано црвенило и оток. Дегенеративни остеоартритис цервикалне и торакалне кичме, као и у оквиру реуматоидног артритиса може изазвати бол у грудима.

Д. Бол у грудима узрокована неуролошком патологијом

Компресија кичмених коренова на нивоу цервикалне и торакалне кичме може изазвати бол у грудима. Најчешће се јавља као последица дегенеративних процеса на кичменом стубу или као последица бенигног или малигног процеса на кичменом стубу било да је он примарног или секундарног порекла. Херпес зостер интеркосталних нерава може изавати бол у грудима. Дијагнозу је тешко поставити пре избијања осипа али је значајно да бол никад не прелази медијалну линију. Бол може да буде јак, жарећи или севајући и може да се задржи и након проласка осипа. Постхерпетични бол може трајати мјесецима, годинама па и доживотно.

Е. Бол у грудима узрокована емоционалним поремећајима

Бол у грудима изазван емоционалним поремећајима може да буде дуготрајан и туп бол или оштар бол, праћен малаксалошћу и емоционалном напетошћу. Дијагнозу бол у грудима психогене природе можемо поставити тек кад се искључе органски узроци бола.

Текст на основу изора приредила др Карличић Мирјана, клинички лекар Интерног одељења ОБ Панчево

Извор: Проф. Др Михаило Стајић и сарадници, Репеиторијум из интерне медицине, Београд 2009.