1 2 3 4 5

Вести31. јануар - Национални дан без дуванског дима

У Србији се 31. јануара обележава Национални дан без дуванског дима. Активностима у оквиру обележавања Националног дана без дуванског дима упозоравају јавност на штетне ефекте употребе дувана, као и последице излагања дуванском диму.

Дувански дим садржи преко 7000 различитих супстанци, међу којима је преко 250 једињења опасних по здравље и око 70 материја за које је утврђено да изазивају малигна обољења. У свету сваке године услед употребе дувана и изложености дуванском диму превремено умире близу осам милиона људи, односно више од 20.000 дневно. У Србији, најмање 15.000 људи превремено умире због пушења.Употреба дувана је повезана са настанком бројних болести. Готово да нема органа у људском телу на који дуван нема штетан утицај, а докази о болестима изазваним дуваном се повећавају већ деценијама.

Од свих смртних случајева узрокованих кардиоваскуларним болестима, 17% је узроковано употребом дувана и изложености дуванском диму. Пушење је такође повезано са раком плућа, као последица излагања плућа канцерогенима у дуванском диму. Поред рака плућа, употреба дувана повезана је са обољевањем од других малигних обољења, као што су рак мокраћне бешике, дебелог црева и ректума, једњака, јетре, панкреаса, трахеје, бронха. Употреба дувана је фактор ризика за многе друге болести, као што су опструктивна болест плућа, астма, емфизем, хронични бронхитис, реуматоидни артритис, болести уста као што су пародонтитис и многи други. Употреба дувана утиче и на репродуктивне органе, па тако може утицати и на смањење плодности. Употреба дувана је, такође, повезана са повећаним ризиком умирања код оболелих од неких заразних болести, као што је туберкулоза.

Посебно осетљива популација су млади, а већина данашњих пушача прву цигарету је запалила током адолесценције. Рано отпочињање пушења повезано је са интезивнијим пушењем у одраслој особи и чешћом појавом здравствених проблема повезаних са пушењем. Млади који пуше, поред поред већег ризика обољевања од бројних хроничних незаразних обољења током живота, обично су мање физички активни и имају више проблема са дисајним органима.

У оквиру обележавања Националног дана без дуванског дима посебно се апелује на родитеље да заштите своју децу од дуванског дима, јер деца често немају могућност избора боравка у простору без дуванског дима. Резултати глобалног истраживања употребе дувана код младих (Global Youth Tobaccp Survey (GYTS)) које је спроведено 2017. године од стране Института за јавно здравље Србије ,,Др Милан Јовановић Батут" уз подршку Министарства здравља, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Светске здравствене организације, међу ученицима старости од 13 до 15 година ма репрезентативном изорку свих школа у Србији показују да:

- 11% ученика пуши цигарете, подједнако девојчице и дечаци;

- 6% ученика користи електронску цигарету;

- 6 од 10 садашњих пушања покушало је да престане са пушењем у претходних 12 месеци;

- 70,4% ученика који сада пуше цигарете долази до цигарета тако што их купује у продавницама, самопослугама или на киосцима;

- 82,6% оних ученика који купују цигарете није било спречено да их купи убог својих година.

- 61% младих изложено је дуванском диму на затвореним кавним местима;

- 82,2% ученика подржава забрану пушења у затвореним јавним местима.

Овај дан се обележава у свим срединама уз сарадњу са партнерима на локалном нивоу - пре свега уличним акцијама и дистрибуцијом едукативног материјала, одржавањем трибина, конференција за штампу чиме се подиже свест грађана о штетности дуванског дима, посебно су значајна предавања у школама и вршњачке едукације.

РЕЦИТЕ НЕ ДУВАНУ! ОБЕЗБЕДИМО ДЕЦИ ЗДРАВО ОКРУЖЕЊЕ И ЗДРАВЕ НАВИКЕ!

Текст на основу извора уредио др Алекса Милић, Одељење за пријем и збрињавање урфентних стања

Извор:

www.izjzkg.rs

www.redcross.org.rs

www.batut.org.rs