1 2 3 4 5

Вести11. мај – Национални дан добровољних давалаца крви

Национални дан добровољних давалаца крви се традиционално обележава 11.маја, док се у свету он обележава 14.јуна. Дан добровољних давалаца крви обележава се у циљу захвалности према добровољним даваоцима крви. Овај дан је посвећен подизању свести о глобалној потреби за донацијом крви како би сви могли да дају свој допринос.

Добровољно давање крви је потреба целог света како би се осигурало да појединци и заједнице имају приступ безбедној и квалитетној крви и крвним производима како у нормалним тако и у ванредним ситуацијама.

Значај обележавања дана добровољног давања крви јесте да се позову појединци да постану спасиоци других тако што ће добровољно дати крв. Овим даном се захваљује појединцима који донирају крв и охрабрују други људи да почну да дају крв где год је то потребно и кад год је то потребно у циљу спашавања људских живота.

У званичној презентацији Института за трансфузију крви Србије, наводи се да само једна јединица крви може спасити 3 живота. Нашој земљи током једне године потребно је 240 000 јединица крви, а чак 64% нашег становништва у старосној доби од 18 до 65 може да донира крв. Сваки мушки становник може дати крв четири пута годишње а женски три пута.

Како би се подигла свест о овом добровољном и хуманитарном чину, Црвени крст и остале институције апелују на све грађане који могу да дају крв, да то и учине.

Текст на основу извора уредио др Милош Свирчев, Општа болница Панчево, Интерно одељење

Извори:

ww.WHO.int

www.redcross.org.rs