1 2 3 4 5

ВестиМаститис

Према Светској здравственој организацији маститис је запаљење ткива млечне жлезде дојке које може и не мора бити повезано са бактеријском инфекцијом.

Постоје различите врсте маститиса: неонатлни,кожни,лактациони и ван лактације. Маститис се најчешће јавља после порођаја током друге и треће недеље и тада га зовемо лактациони маститис .Може се десити у било којој фази лактације, укључујући и другу годину. Јави се код 2,5% дојиља. Два основна узрока маститиса: стаза млека и инфекција.

Стаза млека се јавља када млеко не може адекватно да се исразни из дојке. Дешава се да се ствара већа количина млека него што је новорођенчету потребно. Тада је неопходно празнити дојке. Постоји више начина пражњења дојки: ручно измлазавање и измлазавање пумпицама.Дојке се никада не могу испразнити до краја,довољно их је размекшати.

Инфекција се најчешће јавља у првој трудноћи и током првих шест недеља дојења, али може да се јави и по престанку дојења. Улазно место инфекције су рагаде кроз које продире бактерија Стафилокок ауреус, нормално се налази на кожи. Компликација инфекције је апсес, када се млечни канал напуни гнојем. Тада је неоходна хируршка интервенција.

Симптоми маститиса су грозница,повишена телесна температура (подој до темп.38,5 степени Ц), бол, црвенило, оток, топлина и осетљивост дојки.

Поред доста течности и одмора, треба наставити подој у току маститиса, помаже у опоравку од инфекције. Одговарајућа позиција бебе у току подоја, дојење и ручно измлазање млека утичу на побољшање симтома и бржи опоравак од инфекције.

Текст на основу извора уредила Митић Марина, педијатријска сестра, одељење за гинекологију и акушество ОБ Панчево

Извор: (http://www.wipo.int/amc/en/mediation/rules).